Терористите, действащи в Русия, използват най-вече месинджъра Телеграм

Терористите, действащи в Русия, използват най-вече месинджъра Телеграм

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) констатира, че участниците в конспиративни терористични клетки използват "тотално" различни месинджъри и най-вече Телеграм, съобщи ТАСС, цитирайки пресцентъра на ФСС.

При акции за издирване на действащи в нелегалност клетки на международни терористични организации ФСС е установила, че "участниците в тях тотално използват интернет месинджъри за конспиративна връзка помежду си и с техните ръководители в чужбина".

На руска територия терористите използват най-активно Телеграм, който им дава "възможност да създават тайни чатове с високо ниво на криптиране на предаваната информация", посочва федералната служба.

Телеграм бе използван по-специално от изпълнителя на атентата в метрото на Санкт Петербург от 3 април и от неговия наставник, давал напътствия от чужбина, посочва ФСС.

По нейни "достоверни данни" атентаторът самоубиец, неговите помагачи и задграничното им ръководство са използвали "месинджъра Телеграм, за да скрият престъпните си замисли на всички етапи от организацията и подготовката на терористичния акт".

Вчера руски медии цитираха шефа на Роскомнадзор Александър Жаров, заплашил основателя на Телеграм Павел Дуров, че федералната агенция ще блокира "до дни" месинджъра му на руска територия, ако услугата не бъде регистрирана в Русия и Роскомнадзор не получи данни за нея.

Жаров отправя такива закани от средата на май и срещу създателя на Телеграм, и срещу близо шестте милиона потребители на услугата в Русия.

Основателят на месинджъра предупреди, че в такъв случай кореспонденцията на руски държавни служители ще се прехвърли от Телеграм в облачни услуги като Епъл клауд и Гугъл драйв, контролирани от САЩ, посочва радио "Ехото на Москва".

"Какъв е смисълът от гледище на националната сигурност на Русия? Отстрани нещата изглеждат като някакъв саботаж на държавните интереси", коментира Дуров действията на Роскомнадзор.

По-рано федералната агенция включи в списъка на забранените сайтове ред месинджъри, отказали да ѝ предоставят данни, напомня "Ехото на Москва".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?