Терористите от Каталуня са готвили много по-силни удари

Терористите от Каталуня са готвили много по-силни удари

Терористичната клетка, която стои зад нападенията с автомобили в Каталуня, наистина са планирали атентати с по-голям мащаб.

Това предположение, изказвано многократно в последните дни се потвърждава от показанията пред съдия на един от четиримата живи заподозрени участници.

Това съобщи във вторник агенция Франс прес, като се позовава на източник от съда.

21-годишният Мохамед Хули Шемлал потвърдил пред съдия изявленията си от ареста. Според тях клетката е подготвяла атентат с още по-голям мащаб от двете нападения в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 15 и бяха ранени над 120 човека.

Шемлад е бил задържан в къща в град Алканар, съобщи в. "Мундо". През нощта на 16 срещу 17 август в сградата отекна взрив, при който той бе ранен. Според него експлозията станала, докато клетката приготвяла бомби за планирания голям атентат в Барселона.

Нападенията в каталунската столица и град Камбрилс са били извършени заради провала на първоначалния план, който терористите подготвяли няколко месеца.

Прокурорът иска Шемлал да бъде задържан без право на освобождаване под гаранция. Решението на съда ще бъде обявено, след като и останалите трима заподозрени дадат показания.

Следователите смятат Шемлал за ключов свидетел, защото е единственият, за когото е сигурно, че е пребивавал в къщата в Алканар и може да разкаже какво са правели там терористите, отбелязва АФП.

До вчера каталунската полиция не разкриваше самоличността му.

Под отломките на къщата в Алканар полицията откри 120 газови бутилки и следи от вещества, използвани за производството на триацетонов трипероксид - взривно вещество, предпочитано от групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?