Тероризмът е най-голямата заплаха за Ирак, според американски генерал

Два дни след бомбения атентат срещу сградата на ООН в Багдад международната общност все още е в шок. Нападението даде категоричен сигнал, че силите на анти-американската съпротива са готови да водят битка по начин, който коалицията най-малко желае - със средствата на терора.

"Тероризмът в момента е най-голямата заплаха за усилията на ООН да стабилизират Ирак", заяви в четвъртък шефът на централното американско командване генерал Джон Абизаид.

На пресконференция в Пентагона той каза, че части от малка терористична група, наречена Ансар ал-Ислам в момента се опитва да се установи южно от Багдад. Той допълни, че успоредно с това чужди екстремисти се опитват и успяват да проникнат в Ирак през Сирия с цел по-нататъшното дестабилизиране на страната.

Шефът на централното командване призна, че терористите са успели да проникнат в столицата Багдад и заяви, че в момента те представляват заплаха номер едно за сигурността на страната. "Ние отделяме много време, енергия и ресурси да идентифицираме тези хора, да ги разберем и да се справим с тях", каза генерал Абизаид.

Независимо от полаганите усилия, за които генералът говори, липсата на значими успехи в борбата с новопоявяващата се терористична заплаха в Ирак поражда основателни въпроси: имат ли американските и британските части капацитета да се справят с проблема; не трябва ли и ако "да", по какъв начин би следвало да се разшири чуждото военно присъствие така, че борбата срещу терористите да стане по-успешна.

Генерал Абизаид заяви, че поне засега наличните войски са достатъчни за решаването на проблема. Той обясни, че американските части действат във все по-тясно сътрудничество с представителите на новосформиращите се местни органи на сигурността.

"Смятам, че е важно хората да научат, че над 50 хиляди, вече въоръжени иракчани, действат в тясно сътрудничество с коалицията. Например 35 хиляди от тях са в полицейските части. В момента се формират гранични части. Имаме доброволци в Корпусите на иракската гражданска защита - в момента те са около 2 300 души, които ще сформират батальон, който да работи съвместно с нашите дивизии. Ние имаме изключително много хора, наети да охраняват инфраструктурни обекти - някъде около 17 хиляди души. "

Въпреки тези внушителни цифри, споменати от генерал Абизаид, въпросът "защо това мащабно военно присъствие не успява да се справи с терористите" остава без отговор. Генералът се опита да обясни проблема така: "Бих искал да завърша със следното: вие знаете, че в Америка имаме над 1 милион въоръжени души, но това не успя да ни защити от случилото се на 11 септември. Израелската армия, при все цялата ѝ мощ, не може да предпази гражданите от това, което се случи онзи ден в Ерусалим. Искам да кажа, че терористичните атаки могат да бъдат провеждани независимо от силата на военното присъствие. С времето обаче вие ще видите, че ние ще регистрираме напредък в сигурността."

Добрата новина за САЩ беше арестът на Али Хасан ал-Маджид или "Химическият Али", както още е известен. Става дума за един от най-твърдите последователи на Саддам Хюсеин, за човека, наредил нападението с отровен газ срещу иракските кюрди през 1988 година. "Химическият Али" беше номер пет в списъка на най-издирваните иракчани. С неговия арест цифрата на задържаните или убити от съюзниците високопоставени иракчани нараства на 44 души. Номер едно в този списък е, разбира се, самият Саддам Хюсеин, който все още е в неизвестност.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма