Терзания в БСП за избираемо място на Дон Цеци

Терзания в БСП за избираемо място на Дон Цеци

Четиричасовото заседание на пленума на БСП в сряда, който реди пропорционалните и мажоритарни листи за парламентарните избори, роди обръщение към членовете и симпатизантите на БСП, което бе изчетено пред медиите, а социалистите продължиха драматичните спорове около подредбата на кандидатите.

Една от драмите е къде да бъде сложен коалиционният им партньор Цветелин Кънчев (Дон Цеци), лидер на Евророма, който има присъда за изнудване и побой.

Първоначално за него е било предвидено избираемо място в Пазарджик, но местната организация там се разбунтува. След това бе взет за "подгласник" на Румен Петков, който ще води листата на БСП в Плевен, но и тамошните социалисти не го приемат радушно. Накрая партийното ръководство реши да го наложи в Стара Загора, където също удари на камък.

Източници от БСП казаха пред Mediapool, че решение на въпроса трябва да намери Румен Петков, който отговаря за коалиционната политика на партията.

Търсенето на подходящо място за моделиерката Евгения Живкова, внучка на Тодор Живков, също не върви достатъчно успешно и тя е обявила намерението си да не участва в изборите и да се оттегли от политиката, според твърдения на нейни съпартийци пред Mediapool.

Сериозно предизвикателство е и издигането на мажоритарни кандидати, особено в районите, където БСП претърпя по-сериозно поражение на евроизборите.

Сред изненадите при мажоритарните кандидати са премиерският съветник Росен Карадимов, издигнат в Добрич, депутатът Иво Атанасов – за Пазарджик, както и "пренасочването" на проф. Андрей Пантев от Варна във Велико Търново.

Атанасов, който години наред влиза в парламента като депутат от Кюстендил и беше председател на БСП там, наскоро обяви, че ще се оттегли от политиката, но явно е размислил и ще се пробва в Пазарджик.

Засега одобрени за мажоритарни кандидати са шефът на Александровка болница д-р Асен Златев, областният управител на Бургас Любомир Пателеев, за Варна Ана Клисарова – ректор на медицинския университет в града, за Велико Търново – проф. Пантев.

За Видин е номиниран депутатът и бивш здравен министър Светослав Гайдарски, за Враца - депутатът Димитър Дъндев, за Габрово -посланикът в Скопие Михо Михов, за Кърджали -областният лидер на БСП Милко Багдасаров, за Кюстендил- банкерът Георги Ников, за Ловеч -зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, за Монтана – депутатът Младен Червеняков, за Перник -шефката на ДАМС Весела Лечева, за Плевен – Румен Петков, който е и водач на пропорционалната листа, за Пловдив град, където усилено се спрягаше, че мажоритарно ще играе Стефан Данаилов, сега е издигнат д-р Илия Баташки - депутат от 38-ото НС.

Според социалисти Данаилов се е отказал с аргумента, че няма да позволи да завърши политическата си кариера с пълен провал в Пловдив, където БСП претърпя сериозно поражение на евровота.

За Пловдив – област, Хасково, Разград и Силистра социалистите издигат мажоритарно сегашните червени областни управители - Тодор Петков, Райюна Йовчева, Наско Анастасов, Светла Великова. В Русе най-вероятно ще се кандидатира сегашният депутат Руденко Йорданов.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагузов, който води пропорционалната листа на БСП в Сливен, е номиниран и за мажоритарен кандидат в същия район.

Д-р Петър Беров е кандидатурата за Смолян.

В трите софийски района (23, 24, 25) ще играят съответно Георги Кадиев - общински съветник от БСП и шеф на борда на "Топлофикация -София", Таско Ерменков, шеф на Агенцията за енергийна ефективност и Петър Курумбашев, общински съветник от БСП.

За София - област е издигнат кметът на Ихтиман Маргарита Петкова, за Стара Загора - банкерът Стоян Александров, за Търговище - Гецо Гецов (шеф на РДВР Търговище), за Шумен кореспондента на в. "24 часа" Венци Венков и за Ямбол - депутатът Петър Кънев.

В петък БСП ще представи предизборната си платформа и приоритетите за следващо управление.

В приетото на пленума обръщение БСП призовава българските граждани да гласуват на предстоящите парламентарни избори, за да бъде формирано "стабилно парламентарно мнозинство".

"В условията на икономическа криза България трябва да излъчи силни и авторитетни институции, които да са подкрепени от стабилно мнозинство", обяви Корнелия Нинова.

Тя повтори тезата, лансирана от Сергей Станишев след евровота на 7 юни, че управляващата коалиция се е представила добре на тези избори, като е взела 9 от 17-те места за ЕП. По думите ѝ резултатът е доказателство, че през изминалите 4 години партията е могла да управлява.

"Имаме резерв, който трябва да мобилизираме, защото направеното досега трябва да бъде защитено", каза Нинова. Според нея БСП ще търси резерв сред негласувалите на 7 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България