Терзанията на Даниел Георгиев приключват – ГЕРБ го изключиха

Бареков казал на Борисов: Твоите депутати са като жените – денем са с теб, вечер при мен

Даниел Георгиев, сн. БГНЕС

Изпълнителната комисия на ГЕРБ изключи от партията депутата Даниел Георгиев и го призова да напусне парламента. Решението слага край на продължилите три дни странствания на Георгиев между ГЕРБ и "България без цензура". В понеделник той подаде заявление за напускане на парламентарната група на ГЕРБ и веднага го оттегли, но после отиде да се здрависа с лидера ББЦ Николай Бареков, който го представи за поредния си политически трофей, след което в сряда декларира драматично: "Входирах и изходирах – с това показах, че оставам в политическа партия ГЕРБ".

 

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути, че Георгиев приемал партията като "иди ми, дойди ми". "Ние сме сериозна партия с авторитет и компромиси правех едно време. Ако това, което този депутат Даниел казва, е поне малко истина, че е от ГЕРБ, да си подава молба и да напуска парламента. След 25 май той ще се вайка горчиво, че ни е разигравал като маймуни, а никой не го е карал нито едното да прави, нито другото. Не може сутринта на един ден да твърди, че е от ГЕРБ, а вечерта да иде на предизборна среща на "България без цензура", защото ако е искал да ходи в Бургас", каза Борисов в четвъртък.

 

"Ние бяхме в Бургас преди два дни и той не дойде да се качи на сцената. Ако си в ГЕРБ - трябва да си в ГЕРБ, ако не си по-добре отиди там, където имаш интереси, не искам да коментирам какви биха му били мотивите да бъде там. Това шикалкавене уронва престижа на ГЕРБ, на мен ми е изключително обидно, на мен такива хора не ми трябват в ГЕРБ”, коментира той в сряда вечерта.

"Друг въпрос е защо такива кадри сме допуснали, но ние сме млада партия. Много бързо се видя, че сегашната тройна коалиция е лабилна и временна и не можахме да се очистим от всички. Някои са се сгушили сигурно около мен и не ги виждам", продължи разсъжденията си той в четвъртък.

 

Известен единствено с това, че е син на кмета на Ботевград, където е популярен като Малката тухла (голямата е баща му), Даниел Георгиев влезе в новините на националните медии едва със скандала от последните дни, въпреки че е втори мандат депутат от ГЕРБ, но досега успя да остане незабележим.


Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева го призова да напусне и Народното събрание. "С пълно единодушие Изпълнителната комисия от тази сутрин взе решение колегата ни да бъде изключен от политическа партия ГЕРБ и призован да напусне 42-рото Народно събрание. Когато е бил в групата на ГЕРБ, той е изпълнявал решенията на парламентарната група, имал е коректно поведение до лупингите му от последната седмица. От тук насетне не е приятно, че оставаме с един човек по-малко, ако например той стане независим, но това не е главното. За нас е много по-важно като партия, за нашите членове и симпатизанти, с които вече два дни сме в контакт, всеки един от нас, хората са възмутени от едно такова поведение и затова и най-тежката санкция от страна на Изпълнителната комисия", заяви Цачева.

 

Борисов разбра, че превърна във фарс натиска срещу Даниел Георгиев, коментира на пресконференция във Варна лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той твърди, че в сряда се чул с Георгиев и му е казал, че ще бъде изключен от ГЕРБ в най-кратки срокове. "Дани е едно момче, което аз познавам от 2-3 месеца. Той направи своя жест да дойде на нашата кампания. Освен това, ако той беше толкова безобиден, Борисов нямаше да свиква посред нощите комисия да го изключват, като аз имам съмнения, че той е изключен през "зпълнителната комисия”, каза още Бареков. Той допълни, че с Бойко Борисов са си разменили реплики по този случай. "Казах му - приятелю, твоите депутати са като жените – денем са с теб, вечер са при мен. Явно не е издържал на натиска и е решил, че трябва да го изключва”, заключи Бареков.

 

Независимо от многобройните си публични изяви през тези дни, Даниел Георгиев така и не успя да изясни какво точно прави и защо. "Подадох това заявление, за да докажа, че не ме е страх нито от единия ход, нито от другия, но аз държа на втория. Първият ход е да покажа смелост, вторият е по убеждение, който изключва първия”, каза той преди ден пред Нова тв по повод заявленията, подадени от него в деловодството на НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?