Tesla избра Берлин за първата си европейска фабрика

Илон Мъск смята, че Великобритания е твърде рискова заради Брекзит

Мъск обяви Берлин за мястото на европейската си Гигафабрика

Илон Мъск избра Германия пред Великобритания за първата европейска фабрика за електоромобилите си Tesla, тъй като Великобритания е "твърде рискова" заради Брекзит.

Милиардерът съобщи, че открива в Берлин развоен център на Tesla. Това той направи във вторник по време на церемония по връчването на  наградите "Златен волан", организирана именно в Берлин от автомобилното списание "Ауто Билд" и вестник "Билд ам зонтаг".

Всички знаем, че германското машиностроене е изключително и това е една от причините ние да изберем Германия за нашата гигафабрика в Европа, заяви изпълнителният директор на Tesla.

След това поясни в интервю, че несигурността около Брекзит прави Великобритания твърде рискова за гигафабриката.

През 2014 г. Мъск заяви, че иска да изгради фабрика във Великобритания, а през 2016 г. каза, че Брекзит едва ли ще има "значимо влияние" върху плановете на компанията му.

Във вторник Мъск уточни, че т. нар. Гигафабрика 4 ще се намира близо до новото летище на Берлин, което предстои да бъде открито южно от германската столица. Мъск съобщи още, че Tesla ще създаде в Берлин също така инженерен и проектантски център.

Според предишни заявления на Tesla, целта на компанията е за започне да произвежда електромобили в Европа през 2021 г., а изборът на Германия е заради растящият апетит за електрически превозни средства.

Според икономически анализатори, през следващите години най-големите производствени мощности за електромобили ще се намират в Германия, Франция, Испания и Италия, припомня Би Би Си. Работа до 2023 г. ще започнат и най-големите заводи за производство на литиево-йонни батерии за електромобили в Европа.

Обявяването на намерението за завод на Tesla в Германия идва на фона на напредването на строежа на гигафабриката на компанията в Шанхай, в който се инвестират 2 млрд. долара в опит за завладяване на най-големият автомобилен пазар, където обаче в момента продажбите са засегнати от търговската война между САЩ и Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес