Тесла отчете историческа загуба от 671 милиона долара

Телса Модел 3

Американският производител на електромобили Тесла е на загуба с над 671 милиона долара през третото тримесечие, съобщава Automotive News, като се позовава на отчета на компанията. Това е най-голямата загуба за тримесечие в историята на предприятието на Илон Мъск, отбелязва изданието.

Чистата загубва на Тесла за периода юли-септември 2017 г. е 619 милиона долара в сравнение с печалбата от 22 милиона, за същия период на 2016 г., а коригираната загуба на акция от 2.92 долара, съществено превишава средната прогноза на анализаторите от 2.28 долара.

На 1 ноември Мъск обяви, че планираните за производство 5000 бр. месечно на седан Model 3 се отлага не за края на тази година, а за началото на 2018 г., заради забавянето в доставките на акумулатори, чието производство започна през юли в завода на Тесла в щата Невада.

На борсите към 1 ноември стойността на акция Тесла падна с 3.2% - до 308.6 долара.

Същевременно за сметка на повишаване на продажбите на Model X с 36% печалбата на компанията през третото тримесечие на тази година се вдигна до 30% - 2.98 млрд. долара, което надвиши очакванията на експертите.

В очакване Model 3 да се появи на пазара, инвеститорите вдигнаха цената за акция на Тесла с над 50% от началото на тази година, и в резултат пазарната стойност на производителя на електромобили надмина капитализацията на General Motors Co.

След пускането на Model 3 за масово производство през юли тази година Мъск обеща, че компанията до края на годината ще произвежда 20 000 коли на месец, но в началото на октомври се изясни, че планът е неизпълним: Тесла успя да произведе общо само 360 бройки.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?