Tesla получава 1 млрд. евро субсидии за завода си край Берлин

Tesla получава 1 млрд. евро субсидии за завода си край Берлин

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) ще получи 1 млрд. евро държавна субсидия от Германия за развитието на фабриката за производство на батерии край Берлин, съобщи изданието "Бизнес Инсайдър", цитирано то Ройтерс.

Финансирането става възможно след като миналата седмица Европейската комисия одобри план за предоставяне на държавна помощ за "Тесла", BMW и други в подкрепа на производството на батерии за електромобили, което ще помогне на ЕС да намали вноса от лидера в сектора Китай.

ЕК одобри общо 2.9 млрд. евро помощ за иновационни проекти на алианс, включват над 40 компании.

Според източник на "Бизнес Инсайдър" от германското правителство "Тесла" ще получи над 1 млрд. евро помощ от федералното правителство и от местната власт в Бранденбург, където ще е разположена фабриката на "Тесла" за батерии за електромобили.

Говорител на германското икономически министерство обаче уточнява, че все още не е ясен точният размер на федералната помощ за компанията на Илон Мъск.

Миналата седмица ведомството каза, че Берлин ще осигури 1 млрд. евро за алианса за батерии за електромобили и планира да подкрепи втори проект с още 1.6 млрд. евро.

От икономическото министерство на Бранденбург отказват коментар. От "Тесла също няма такъв засега.

Планът за изграждане на Гигафабрика на "Тесла" край Берлин предвижда заводът да започне работа на 1 юли 2021 г.

Планът на американската компания е да разчисти 300 хектара земя, върху която са засадени 92 хектара гори, но окончателното одобрение се дава от местните власти, които се сблъскаха с възраженията на екологичните асоциации.

"Тесла" вече има две гигафабрики в САЩ и една в Шанхай, Китай.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?