"Тесла" продава акции за 5 млрд. долара, спряна е гигафабриката й край Берлин

Сн. БГНЕС

Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) обяви във вторник, че смята до три месеца да продаде свои акции на стойност до 5 млрд. долара. Намерението бе анонсирано в деня, в който стана ясно, че германски съд за втори път спря строежа на гигафабриката на компанията на Илон Мъск край Берлин.

Решението на съда е заради жалби на две асоциации срещу планираното от "Тесла" изсичане на 82.8 хектара гора, за да се увеличи площта за завода за електрически автомобили, който трябва да произвежда 500 хил. коли годишно и чието откриване е предвидено за идната година. Американската компания вече беше принудена да спре сечта на 90 хектара дървета през февруари след жалба на същите екологични групи.

Това обаче не промени намеренията на "Тесла" да продаде отново свои акции след постигнатия успех в началото на годината. Това става след новата рекордна цена от 641.76 долара за акция, с което пазарната капитализация на компанията нарасна до 608 млрд. долара. Това е около 10 пъти над пазарната капитализация на "Дженеръл мотърс" (General Motors), лидерът в продажбите на автомобили в САЩ, която е 63 милиарда долара.

Постепенното облекчаване на дълга на "Тесла" е стимулирано от няколко месеца от интереса на инвеститорите към електрическите автомобили, които се възприемат като бъдещето на автомобила. От средата на ноември групата извлече полза и от новината за скорошното ѝ присъединяване към борсовия индекс "Стандард енд Пуърс 500" (S&P 500), който включва 500-те най-големи компании на американския пазар.

Това присъединяване, предвидено за 21 декември, ще помогне акциите на "Тесла" да бъдат включени систематично в многобройни финансови продукти.

Поскъпването на акциите позволи на шефа на "Тесла" Илон Мъск да стане вторият най-богат човек в света със състояние, което се оценява на 155 милиарда долара от агенция Блумбърг.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?