"Тесла" произведе обдишващ апарат от части за електромобил

Предпазни шлемове за медици пуска "Епъл"

Обдишващият апарат на "Тесла"

Големите индустрии пренастройват производствата си, за да отговарят на условията на кризата с коронавируса и търсенето на респиратори и предпазни средства. Иновативната компания "Тесла" (Tesla) представи в неделя прототип на обдишващ апарат, изработен с части, използвани за производството на електромобили, а технологичният гигант "Епъл" (Apple) обяви, че започва поризводството на предпазни шлемове за лекари.  

Прототипът на респиратора на "Тесла" бе представен с видеоклип в ЮТюб (YouTube) канала на компанията на фона на недостига на тези устройства в американските болници, залети от пациенти с коронавирус, предаде Ройтерс.

В дизайна на апарата са залегнали до голяма степен части от електромобилите на Тесла, уточни един от инженерите. Това дава възможност на компанията да пренасочи част от запасите си и да започне бързо да произвежда новите устройства.

Видеото се появява две седмици след като главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че "Тесла" планира да отвори новия си завод в Ню Йорк, за да произвежда обдишващи апарати.

Срокове за производството не се посочват във видеото.

Правителствата по света призоваха автомобилопроизводителите и самолетостроителите да помогнат с производството на обдишващи апарати и друго медицинско оборудване предвид нарастващия брой заразени от коронавирус.

Над един милион души по света са заразани, а над 65 000 са починалите от коронавирус. В САЩ има най-много регистрирани случаи на заразени - 300 000, посочва Ройтерс.

Междувременно изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук обяви в Туитър профила си, че компанията е проектирала предпазни шлемове за лице, с които ще снабдява медиците, работещи със заразени с коронавирус.

Плановете са за производство на 1 милион такива средства за индивидуална защита, съобщи в профила си в Туитър главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

По думите на Кук компанията обединява усилията на своите разработчици, инженери, специалисти по опаковки и доставчици в разработката, производството и доставката на предпазни шлемове за медицинските служители. Той отбелязва, че шлемовете се регулират и сглобяват за по-малко от две минути.

В обръщението Кук посочва, че с помощта на глобалната си мрежа за снабдяване "Епъл" е осигурил над 20 милиона медицински маски.

Споделяне

Още от Бизнес