Tesla ще възобнови продажбите в биткойни, ако станат по-еко

Tesla ще възобнови продажбите в биткойни, ако станат по-еко

Американският производител на електрически автомобили Tesla ("Тесла") ще започне отново да приема биткойни като разплащателно средство, когато "копаенето" им започне да замърсява по-малко околната среда. Това обяви шефът на компанията, мултимилиардерът Илон Мъск в Туитър, което в неделя доведе до поскъпване с 10 на сто на криптовалутата

Той обясни, че компанията му ще започне да приема отново дигиталните пари, когато бъде потвърдено, че около половината електроенергия за тяхното добиване идва от чисти източници, с тенденция този дял да се повиши.

Компанията предизвика сензация през февруари, когато обяви, че е вложила 1.5 млрд. долара в биткойни и ще започне да ги приема като разплащателно средство - нещо, което стана факт в края на март. Само няколко седмици по-късно обаче Илон Мъск направи завой на 180 градуса, като се аргументира с необходимостта от опазване на околната среда, припомня Франс прес.

Предприемачът също тава обяви, че "Тесла" е продала около 10 на сто от своите активи в биткойните, което е било направено, за да се потвърди, че криптовалутата може да бъде лесно продадена, без да се предизвикат сътресения на пазара. Откакто инвестира в дигиталните пари, Мъск е обвиняван, че манипулира пазара им.

След думите на бизнесмена, в понеделник криптовалутата надхвърли 40 000 долара за първи път от 27 май, а доларът поевтиня спрямо кошницата от основни валути. Движенията му бяха ограничени преди заседанието на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ тази седмица, на което се очаква да бъде даден знак за промяна в перспективата на американската парична политика, предаде Ройтерс.

"Копаенето" на криптовалута се основава на криптографически принципи и на блокчейн технологиите, при които базата данни е децентрализирана.

Споделяне

Още от Бизнес