"Тесла" свали цените на всички свои модели в САЩ

"Тесла" свали цените на всички свои модели в САЩ

Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) намали цените на всичките си модели с 2000 долара в САЩ от днес, за да компенсира намаляването на данъчните облекчения за собствениците на електромобили, съобщиха Си Ен Би Си и Ройтерс.

Четвъртото тримесечие беляза края на данъчното облекчение от 7500 долара, което "Тесла" можеше да използва, за да привлича купувачи. От първи януари то е понижено наполовина и размерът му вече е 3750 долара.

Компанията обяви намаляването на цената на колите си днес, когато представи и резултатите си за производството и доставките за четвъртото тримесечие, които разочароваха инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха преди началото на търговията.

"Тесла" уточни, че намалява цената, за да компенсира орязването на данъчното облекчение. Някои инвеститори обаче определят тази стъпка като начин за стимулиране на търсенето, каза анализаторът Дан Айвс от "Уедбуш" (Wedbush).

Котировките на акциите на "Тесла" се понижиха с 8 процента преди началото на търговията днес, като спадът се задържа и след откриването на сесията.

Компанията уточни, че е доставила 63 150 автомобила Модел 3 (Model 3) през тримесечието. ФактСет (FactSet) очакваше 64 900 доставки, отбелязва Ройтерс.

Общото производство е нараснало с 8 процента до 86 555 автомобила. Компанията е произвела 61 394 коли Модел 3 спрямо общо 53 239 през третото тримесечие. Компанията едва в края на третото тримесечие постигна целта си да произвежда по 5000 автомобила седмично, но допълнителен напредък няма.

"Тесла" се стреми да увеличи производството на седана си Модел 3, което е решаващо за дългосрочната рентабилност на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?