Теснолинейката Септември-Добринище е спряна заради ремонти, БДЖ ще я развива

Теснолинейката от Септември до Добринище привлича дори чужди туристи

Заради необходимостта от извършване на аварийни ремонти на старите локомотиви по теснолинейката Септември-Добринище, има затруднения в обслужването на влаковете по трасето, но линията няма да бъде закривана, а дори ще се развива. Това заявиха от "Българските държавни железници" в четвъртък по повод появили се опасения в общественото пространство за спиране на теснолинейката.

От ръководството на БДЖ излязоха с изявление, в което се посочва, че то в никакъв момент не е имало намерения да закрива уникалната по рода си теснопътна линия на територията на страната, а на против – смята да я развива и популяризира.
 
Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите, обясниха от жп превозвача. В съобщението му се допълва, че тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка.
 
Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива, обясняват от БДЖ.
 
За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище. Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси, заявяват от железницага.

Споделяне

Още от България