Тест на модела за учителски заплати по заслуги в четири града

Тест на модела за учителски заплати по заслуги в четири града
От понеделник в 27 училища в Шумен, Казанлък, Троян и Пловдив ще бъде изпробван моделът за диференциация на учителските заплати, каза пред журналисти в петък просветният министър Даниел Вълчев.

“Разиграването” на схемата, по която в края на март синдикатите, директорите на училища и просветното ведомство си стиснаха ръцете, ще трае 10 дни. Целта е да се види дали работи системата за оценяване на учителския труд и ако има проблеми, те да бъдат отстранени преди официално да стартира. След като диференциацията бъде въведена, от юли заплатите на най-усърдните учители ще скочат с 80 лева.

Избраните училища са представителна извадка на образователната система, каза министър Вълчев. Сред тях са начални, основни, помощни училища, професионални и езикови гимназии, детски градини, обслужващи звена.

До май ще се вземе окончателното решение за диференцираните учителски заплати, които трябва да бъдат въведени от първи юли тази година, допълни Вълчев.

Учителите ще бъдат оценявани по 10 критерия, част от които са определени от самото училище. Най-много точки ще се дават за работата на преподавателите с учениците. Атестирането ще прави комисия от 5 до 7 учители, а неин председател ще е директорът на учебното заведение.

Някои преподаватели и родители обаче се опасяват, че критериите и оценяването не са обективни.

Споделяне

Още от България