Тестването на 1000 полицаи показало, че Covid-19 не циркулира масово

Потвърдените случаи са вече 618, пускат "зелени коридори" за бебета и бременни след Великден

Тестването на 1000 полицаи показало, че Covid-19 не циркулира масово

Приключилото тестване на извадка от 1016 полицейски служители е установило само двама прясно заразени и седем души прекарали вируса с антитела към Covid-19. Това според главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев показва, че епидемията е под контрол и коронавирусът не циркулира активно дори в София. Данните бяха представени на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък.

Според Кунчев това е "една добра представителна извадка по отношение на цялото население", въпреки че негови колеги не са единодушни дали това е така.

Според Кунчев извадката е представителна първо, защото полицейските служители са в по-млада възраст ( средна възраст 39 години )и второ, защото имат доста интензивни контакти и може да се очаква, че те са били по-изложени на срещи с вирусоносители.

Изследването е показало, че 1007 от тестваните или 99% са с отрицателен резултат. Двама души имат положителни данни за IgM антитела, което означава "прясна" инфекция.

"IgM антителата се появяват от седмия до деветия ден от заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може и да няма", обясни д-р Кунчев.

Седем души или 0.7% са положителни за и IgG -  6 мъже и една жена, което значи, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела.

Нито един няма положителен резултат едновременно и за двата типа антитела и един човек има симптоми, които наподобяват Covid-19, но при него резултатите са отрицателни.

Ситуацията е под контрол и вирусът не циркулира масово

"Изследването ни дава една картина на ситуацията в една от по-рисковите групи в София и е въпрос на трактовка е тези 0,7 процента положителни какво значат", коментира Кунчев.

По думите му данните означават, че все още активна циркулация на вируса дори и в София не е налице.

"Значи, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение. И все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да ни пази. Рано е за такова нещо. Както е рано и за намаляване тежестта на мерките за физическа дистанция", посочи д-р Ангел Кунчев.

"От тестваните полицейски служители има и други с някои симптоми на респираторни заболявания, но те също са с отрицателен резултат за Covid-19, "което означава, че в момента има циркулация и на други вируси, които могат да дават подобна картина  - нещо, което и аз изкарах милата седмица, два-три дни с ларингит, но не се касае за този вирус", обясни д-р Кунчев.

Същата е ситуацията и във военните колективи, допълни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

НЗОК ще плаща PCR тестовете за коронавирус

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на лабораториите за PCR диагностиката на коронавирус. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство за основния пакет дейности, които общественият фонд заплаща, които са публикувани за обществено обсъждане. 

Преди дни от Националния оперативен щаб съобщиха, че НЗОК ще превежда на лабораториите по 60 лева за изследване, но няма да се покрива на всеки, който иска да си го направи, а ще е по определени медицински критерии.

Там са изследвани над 1100 души без симптоматика във връзка със заминаване или прибиране от мисии, както и контактни лица в поделения, където са установени коронавирус инфектирани.

"По същия начин  - по-малко даже и от 0.7 процента са във военните колективи случаите на коронавирус", каза Мутафчийски.

Борисов притеснен, че "още дори не сме започнали епидемията"

Премиерът Бойко Борисов коментира по-късно, че е притеснен от тези данни за слабо разпространение на вируса в обществото, защото те показват, че "още дори не сме започнали епидемията"

"Като циганета се молим за тестове да намерим. Казвам циганета в добрия смисъл на думата", каза Борисов за опитите ни да намерим от по-мощни държави.

"А вие, като латерни, всеки ден питате - тестове, тестове, тестове. Можехме и ние да поръчаме ментета, ама се спряхме", добави той. Борисов констатира, че някои държави се съдят сега и си искат парите, "ама няма кой да им ги даде".

Още тестове

В неделя предстои изследване и на 146 души от екипажа на кораб, който се прибира от учение в Румъния. Техните резултати ще бъдат присъединени към общото проучване дали има натрупване на някакъв имунитет. Мутафчийски обаче предупреди, че все още е рано да се говори за натрупване на имунитет. "Всъщност все още не е ясно какво значи да имаш IgG тела, защото има някои изследвания, които показват презаразяване и то в скорошен порядък":

"Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и здравните власти в България, че такова масово скринингово изследване с подобни тестове, ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни, няма да свършат никаква работа" , обобщи Мутафчийски, но добави, че още подобни изследвания ще има.

"Още когато беше обявено това изследване, ние заявихме, че един месец след това то ще бъде повторено  - това ще се случи и в армейските колективи, и в полицията, и тогава може вече да се направят някакви по-важни изводи, които да бъдат интересни", каза Венцислав Мутафчийски.

Масово бързо тестване преди ден започна и в Банско.

В четвъртък пък Столична община съобщи, че прави тестове за коронавирус, купени със средства от местния бюджет. До момента са направени изследвания на 365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските V и IV градски болници. Те са тествани с PCR тестове, а от утре започват и бързи тестове.

Пускат "зелени коридори" за бебета и бременни след Великден

След Великден ще бъдат пуснати "зелени коридори" за имунизация на децата и за бременни, съобщи още ген Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг.

Той уточни, че въпросът е бил обсъден от оперативния щаб в сряда. След празниците се предвижда и възстановяване на дейността на поликлиниките и на стоматологичната помощ, както и дейността на болниците, за обслужване на пациенти с други заболявания, посочи ген. Мутафчийски.

Общият брой на случаите достигна 618

Потвъърдените случаи  Covid-19 у нас достигнаха 618 в четвъртък следобяд.

През днешния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище. Лабораториите продължават да работят.

230 са хората с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са пациентите, които са в интензивни отделения и клиники.

Към 9 април 347 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 271 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 11; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 16; София – 368; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 при медицински служители е 33 души.

Излекуваните пациенти са 48.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?