"Тетрис предизвикателство": Всичко необходимо за полет с изтребител

"Тетрис предизвикателство":  Всичко необходимо за полет с изтребител

Българските Военновъздушни сили се включиха в инициативата #TetrisChallenge, която има за цел да представи всичко необходимо за един полет с изтребител.

"За всички любители на авиацията и в България беше поставено началото на една световна тенденция и предизвикателство. Това е "Тетрис предизвикателството". То представлява подреждане на оборудването, въоръжението и необходимата самолетообслужваща техника за осъществяване на един полет. В авиобаза "Граф Игнатиево" беше представен изтребител МиГ-29 по по-различен начин", съобщиха от бойната авиация.

България продължава да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. Тази година обаче бяха закупени 8 нови машини F-16 Block 70, които се очаква да пристигнат до 2024 година. 

България ще трябва да подготви и необходимата инфраструктура за изтребителите F-16 Block 70. За целта са предвидени 300 млн. лева за следващите три години. Тези средства са извън платените на САЩ 2.1 млрд. лева.

През последните години правителството на Бойко Борисов сключи и договори за поддръжката на МиГ 29  щурмовиците Су 25 за над 160 млн. лева. Въпреки това военните пилоти летят опасно малко.

Командирът на база "Граф Игнатиево" бригаден генерал Димитър Петров каза, че общият нальот на летците през 2019 г. е най-нисък за последните 7 години, основно поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и ограничени ресурси. 

Военните засега успяват да закрепят положението, залагайки на вече наложилата се практика във Военновъздушните сили известна като "канибализъм". При нея се събират резервни части от различна техника, за да се сглобят поне минимални способности. 

Освен затруднената поддръжка на старите съветски изтребители МиГ 29, вече е трагична и ситуацията с радарите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?