ТЕЦ "Бобов дол" и "Грийнпийс" в сблъсък за тонове изгорени отпадъци

Снимка: Архив

Правозащитната организация "Грийнпийс" и ТЕЦ "Бобов дол" влязоха в сблъсък доколко законно са изготени тонове неопасни отпадъци по експериментален метод.

ТЕЦ "Бобов дол" е получил от държавата скандално разрешение да гори експериментално отпадъци, които като количество надхвърлят 10 000 пъти максималния праг от 50 тона на година, обяви "Грийнпийс" – България във вторник. Тогава организацията заедно с партньорите си от "За Земята" публикува кореспонденция между екоминистерството и ТЕЦ-а, разкрита след двегодишна съдебна битка.

Според "Грийнпийс" от кореспонденцията става ясно, че със свое писмо от 2018 г. арестуваният по-рано през годината бивш зам.-министър на околната среда Красимир Живков разрешава на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да използва алтернативно гориво за изгаряне на отпадъци с експериментална цел в обем от 500 000 тона, което е 10 000 пъти над нормата. Правозащитниците твърдят, че писмото противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство.

Красимир Живков бе обвинен по делото за внос на опасни отпадъци, по което са обвинени и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови.

В сряда обаче от електрическата централа обаче разпространиха позиция, в която опровергават твърденията на природозащитниците.

ТЕЦ "Бобов дол": Разпространява се абсолютна лъжа

"Абсолютна лъжа е твърдението за превишаване на количествата ополозвотворени неопасни отпадъци, защото в разрешението за провеждането на пробни изпитания за използване на RDF в горивните инсталации се посочват само горните граници на количеството, което не бива да бъде надвишавано при всеки отделен екперимент. Дали то ще се достигне или не, е въпрос на изпитанията на технологията по време на експеримента. Поради това подобно разрешително се издава за период само от шест месеца и важи само за това време, а не завинаги. Само в постоянни разрешителни се изписват точни количества", посочват от ТЕЦ "Бобов дол".

В позицията на централата се посочва още, че правозащитната организация "прави свободни интерпретации на това, което пише в нормативните актове, отказва срещи, не се свързва с нас директно, за да поиска документи, които са ѝ нужни, а го прави чрез медиите, не прави нещо обществено полезно, а разиграва само нелеп цирк пред обществото". От ТЕЦ-а твърдят, че публикуваните документи показват, че централата винаги е работила законосъобразно и се кълнат, че в ТЕЦ "Бобов дол" никога не е имало „нерегламентирано изгаряне” на гориво от неопасни отпадъци.

От централата твърдят, че няколко пъти са се опитвали да поканят "Грийнпийс" - България да посетят офиса им, за да им бъдат предоставени документите, които искат, но им било отказано.

"Грийнпийс": Изгарянето на отпадъци крие огромен здравен риск

Според "Грийнпийс" от разпространената кореспонденция се вижда още, че МОСВ е отказвало провеждането на експериментално изгаряне в централата близо две години – първото искане е от края на 2016 г., а първият отказ на МОСВ е от 2017 г. Въпреки това, ТЕЦ "Бобов дол" продължава да настоява и с назначаването на Нено Димов за министър на околната среда усилията на централата се увенчават с успех – в края на 2018 година ТЕЦ-ът започва горенето на отпадъци.

"Грийнпийс" – България и "За Земята" напомнят, че от години водят съдебни битки за прекратяване на изгарянето на отпадъци, но особено силно обществено неодобрение тази практика срещна в края на 2019 г. В началото на март 2020 г., със съдействието на международната правозащитна организация ClientEarth, природозащитниците внесоха жалба и в Европейската комисия срещу незаконните практики за горене на отпадъци в няколко морално остарели въглищни централи в България.

"Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел," казва Меглена Антонова от "Грийнпийс" – България.

В последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. По всичко личи, че собствениците на ТЕЦ-ове като "Бобов дол" възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация, твърдят природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес