ТЕЦ "Бобов дол" прекратява договора си за отпадъци с "Феникс-Дупница"

Горелите боклуци под моста на магистрала "Струма" не били за ТЕЦ-а, свързван с Христо Ковачки

ТЕЦ "Бобов дол" прекратява договора си за отпадъци с "Феникс-Дупница"

ТЕЦ "Бобов дол" е в процедура по прекратяване на договора си за горене на отпадъци с компанията "Феникс-Дупница", които станаха причина за огромния пожар на 13 август, при който сериозно беше увреден моста при 62-ри километър на магистрала "Струма". Това се казва в право на отговор на "ТЕЦ – Бобов дол" ЕАД по повод публикацията на Mediapool – "Екоминистерството върна боклуците край магистрала "Струма". Ремонтът на съоръжението ще струва близо 2 млн. лв. и се очаква да продължи около 4 месеца.

Повод за правото на отговора е твърдението на собственика на "Феникс-Дупница" Кольо Илиев, че складирани непосредствено под колоните на моста отпадъци са били предназначени за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол". Проблемът с натрупването на отпадъците възникнал, след като ТЕЦ-а внезапно спрял да ги приема, обясни Илиев пред медиите веднага след пожара. Той спря да дава изявления по темата, след като прокуратурата му повдигна обвинение за пожара. 


Междувременно Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна да разчиства камарите обгорели промишлени отпадъци около увредения мост, но РИОСВ-Перник ѝ нареди да ги върне на "Феникс-Дупница" с аргумента, че това не са отпадъци, а суровина за преработка.

"Горецитираните твърдения от страна на г-н Илиев по никакъв начин не кореспондират с обективната истина и за нас представлява належащ интерес да изясним точната фактология пред обществеността, тъй като неговите изявления станаха повод за абстрактни журналистически интерпретации и целенасочено изкривяване на общественото мнение. Недостоверната информация, която се тиражира, от друга страна, рефлектира и оронва неоснователно престижа на "ТЕЦ – Бобов дол" ЕАД", се казва в позицията на компанията, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

ТЕЦ "Бобов дол" прекратява договора ден след публикацията в Mediapool

От дружеството "ТЕЦ Бобов дол" потвърждават, че имат сключен договор с "Феникс-Дупница" от 18 април 2019 г. Според него компанията на Кольо Илиев е "задължена да организира, съхранява, събира, транспортира и да осигурява здравословни и безопасни условия на труд, както и пожарна, и аварийна безопасност при извършване на дейностите по управление на отпадъците".

На 16-тия ден след пожара и само ден след публикацията на Mediapool, "ТЕЦ Бобов дол" е отправила писмено предизвестие до "Феникс-Дупница" за прекратяване на договора, считано от 29 август 2019 г. Причина са "настъпилите неблагоприятни обстоятелства и опит за прехвърляне на отговорност от страна на законния представител на "Феникс-Дупница", се казва в позицията на ТЕЦ "Бобов дол".

От компанията твърдят още, че станалите причина за пожара отпадъци - най-масовите от които бяха фармацевтични опаковки и полиетиленови торби, както и автомобилни гуми, не фигурират по кодове в договора им с "Феникс-Дупница".

Тези отпадъци не са включени в издаденото ни комплексно разрешително, което означава, че няма как те да са били предназначени за "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД, посочват от дружеството.

В правото на отговор не е посочено какви точно отпадъци на "Феникс-Дупница" е можело да бъдат горени в ТЕЦ "Бобов дол".

Уточнено е обаче, че начинът и мястото на съхранение на отпадъците не са предмет на контрол от страна на "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД. За тях отговаря "Феникс-Дупница", докато не бъдат предадени на площадката на ТЕЦ "Бобов дол".

В тази връзка "ТЕЦ-Бобов дол" не носи никаква отговорност за тях преди този момент. Задължението за контрол на това дали отпадъците, горели под магистрала "Струма", са съхранявани на регламентирано за това място, попада в компетенциите на държавните контролни органи, заявяват от компанията.

"С настоящото бихме искали да изразим ясната си позиция, че повереното ни дружество извършва всички необходими действия и превантивни мерки, свързани с екологосъобразното управление на дейностите по отпадъци и не носим вина по отношение на безотговорното поведение на трети лица", завършва правото на отговор.

ТЕЦ "Бобов дол" получи разрешение от екоминистерството да гори боклуци без да бъде направена екологична оценка за въздействие върху околната среда.

"Феникс-Дупница" все още не са уведомени

"Все още не сме получили официално уведомление, че "ТЕЦ - Бобов дол" ЕАД прекратява договор си с нас", каза мажоритарният собственик на "Фенкис-Дупница" Кольо Илиев по телефона пред Mediapool.

Той уточни, че веднага след пожара под "натиска на напрежението" казал, че суровината е за ТЕЦ "Бобов дол". Признава обаче, че преди това опаковките от лекарствата са били горени в ТЕЦ "Бобов дол". Илиев освен това потвърди, че пътната агенция е върнала на фирмата му разчистените след пожара отпадъци, както разпореди РИОСВ-Перник.

 

"Те (АПИ) не са ги извозвали (отпадъците). Просто ги избутаха към нашата площадка", обясни Кольо Илиев. Той твърди сега, че фирмата му ще преработи сама суровината и няма да се наложи тя бъде депонирана или горена някъде. На въпрос как ще бъде преработена и къде, Илиев отговори, че трябва да се дойде на място, за да се види как се преработва. Не пожела да се ангажира и със срок докога ще стане това.

Кольо Илиев каза още, че след повдигането на обвинението му за пожара никой от прокуратурата не го е търсил и разпитвал. Той поддържа тезата, че са горели складираните край моста автомобилни гуми, които не са негови.

РИОСВ-Перник извършва "охарактеризиране на отпадъците"

Към момента няма яснота кога ще бъдат разчистени тоновете отпадъци, които продължават да стоят край магистралата и създават риск от нов пожар.

Миналата седмица шефът на АПИ Георги Терзийски каза на пресконференция, че РИОСВ-Перник им е наредила да върнат на "Феникс-Дупница" почистения от пътната агенция боклук под моста на магистралата и на 2 метра от него. Аргументът бил, че това не са боклуци, а суровина за преработка. Шефът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов потвърди това по телефона пред Mediapool.

Сега обаче в отговора на РИОСВ-Перник до Mediapool се казва, че такова разпореждане не е издавано. "Напротив, РИОСВ-Перник е предписала на Областно пътно управление (ОПУ) - Кюстендил да почисти всички отпадъци, намиращи се в обхвата на пътя, земното платно и пътното съоръжение - мост от АМ "Струма", със срок до 02.09.2019 г.", се казва в отговора.

В него е посочено още, че "РИОСВ-Перник е изпратила писмо до ОПУ - Кюстендил, в което се казва, че депонирането на отпадъци, предназначени за обезвреждане чрез депониране на съвременни съоръжения /регламентирани депа/, отговарящи на нормативните изисквания, следва да се извършва след изготвяне на доклад за основно охарактеризиране на отпадъци, като е предложила и методическо съдействие за това.

След изготвянето на такова охарактеризиране всички регламентирани депа имат законово основание да приемат отпадъците за депониране и обезвреждане. РИОСВ - Перник ще окаже пълно съдействие на ОПУ този процес да приключи възможно най-бързо."

Както в разговора по телефона, така и в отговора до Mediapool, от РИОСВ-Перник отказват да посочат къде може да бъдат изхвърлени или преработени тези отпадъци. Проблемът е, че на територията на област Кюстендил няма регионално депо за този вид отпадък край магистрала "Струма", стана ясно от обясненията на Георги Терзийски.

"Фенкис-Дупница" продължават да работят

"Феникс-Дупница" има безсрочно разрешително за дейности по третиране на отпадъците, издадено от директора на РИОСВ-Перник.

Ведомството е подменило на интернет страницата си информацията, която беше публикувана в деня на пожара, относно фирмите, които имат право да събират, съхраняват и преработват отпадъци. Според качения тогава списък разрешителното на "Феникс-Дупница" беше изтекло през лятото на 2016 г., докато сега след актуализацията са видни дори и площадките, на които компанията има право да събира отпадъци. Посочен е и телефон за контакти.

Разрешителното на "Феникс Дупница" за дейности по третиране на отпадъци е издадено от директора на РИОСВ-Перник на 17 април 2013 г. Документ е претърпял шест изменения и допълнения, като последното е от 31 мой 2018 г. и към момента е валидно.

Въпреки, че шефът на РИОСВ - Перник нееднократно зави пред медиите, че лицензът на фирмата ще бъде отнет, сега в отговора до Mediapool е посочено, че "ще се премине към процедура по отнемане на разрешение на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления и при съответствие с изискването на чл.75, ал.1, т.2 от ЗУО".

Кольо Илиев заяви, че не знае нищо за тази процедура и продължава да си работи.

"Феникс-Дупница" е единствената лицензирана фирма в Югозападна България, която приема и преработва промишления отпадък от производителите в региона – големи и малки. По тази причина, компанията има голямо значение, защото ако екоминистерството ѝ вземе лиценза, няма да има кой да изтегли технологичния отпадък на предприятията поне на първо време, което за тях също е проблем.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?