ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" произвела почти 11% от тока у нас през 2020 г.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" произвела почти 11% от тока у нас през 2020 г.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е осигурила близо 11% от общо произведената в страната електроенергия през 2020 г., съобщиха от въглищната централа във вторник. Какво е точното количество и дали има спад или ръст спрямо предходната година, дружеството не посочва, но отбелязва, че то е било достатъчно да покрие средногодишните нужди на около 1 милион български домакинства.

Изпълнителният му директор Красимир Ненов отбелязва, че изминалата година е била предизвикателна и е трябвало да се намерят бързи и устойчиви решения, които да гарантират сигурността на служителите и надеждната експлоатация на мощностите в условията на пандемията от Covid-19. Въпреки трудностите, централата работи изключително надеждно и дава своя принос за стабилността на енергийната система на страната, допълва той.

През последните 10 месеца ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" работи при спазване на най-строги санитарни и ограничителни мерки, въведени заради коронавируса. Централата разполага с извънреден план за работа в случай на резки промени в епидемиологичната обстановка и с инфраструктурен, и логистичен потенциал да оперира в условия на пълна изолация при необходимост, допълва се в съобщението. Компанията е осигурила над 10 000 теста за откриване на вируса.

Международната компания "КонтурГлобал" държи 73 на сто от една от двете най-модерни и екологични въглищни централи у нас. Останалият дял е на НЕК. Над 1.4 милиарда лева са инвестирани през годините за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?