ТЕЦ "Марица изток 2" опроверга Валери Симеонов за "брутална корупционна сделка"

Вицепремиерът отдавна искал кадрови промени в държавната фирма, сега ще я дава на прокурор

Сделката за варовик за сероочистките на централата се проверява по нареждане на Симеонов

Държавната въглищна централа опроверга твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че се е натъкнал на "брутална корупционна сделка" в ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД при покупка на варовик на завишени спрямо предварително обявените цени. От дружеството обявиха пред Mediapool, че са спазили всички законови изисквания при обявяването на обществената поръчка и представиха своите обяснения за случилото се.

"Тепърва ще вървят моите проверки и надявам се на прокуратурата", каза Симеонов пред БНТ в понеделник, обявявайки как се е натъкнал на "корупционната сделка" и изразявайки недоволството си, че още в началото на мандата поставил пред премиера Бойко Борисов въпроса за кадрови промени в държавната топлоелектроцентрала, но все още такива нямало.

Симеонов обясни, че става въпрос за обявена от ТЕЦ "Марица изток 2" поръчка за доставка на варовик през стоковата борса на цена от 15 лв. за тон. След като обявата престояла на тази цена 28-29 дни, тя била променена на 21 лв. на 31 август, а на следващия ден била сключена сделката с две фирми - "Персенк" АД и "Инвестор" АД, които по думите на вицепремиера досега не са се заминавали с тази дейност  

Според него бордът на директорите е вдигнал "по изключително криминален начин" първоначално обявената цена.

"Държавата сама си променя цената едностранно и сключва сделка с предварително уговорени 2 фирми. Те не са внесли и необходимия депозит. Поставил съм задача на шефа на Комисията по стоковите борси и тържищата да провери сделката, защото правилата са брутално нарушени", заяви Симеонов.

"Става въпрос за десетки милиони повече. Нямаше ли да се намери фирма, която да предложи варовика на по-ниска цена. На 20 лв. например. Става въпрос за съгласувани действия, които трябва да са обект на прокуратурата и ще направя каквото трябва, за да отиде в прокуратурата. Фирмите дори не са се занимавали с тази дейност.  Кой стои зад тях не мога да ви кажа", допълни той.

Според публикуваната на сайта на дружеството на 3 август поръчка тя е за договаряне без предварителна покана за участие и е за две отделни доставки по 1.2 млн. т варовик за сероочистващите инсталации с прогнозна стойност общо 48 млн. лв. без ДДС. На интернет страницата на електроцентралата, както и на тази на Агенцията за обществени поръчки не са публикувани договорите с изпълнителите на поръчката, но от ТЕЦ "Марица изток 2" уточниха, че контрактите са факт.

От централата посочиха, че първоначално обявената от тях цена не е била 15 лв за тон, както твърди Симеонов, а 20 лв. без ДДС и това е видно и поръчката, която е за общо 2.4 млн. тона срещу 48 млн. лв. Всъщност дружеството вдигнало първоначално обявената цена с 1 лев, защото е било уведомено от борсовия си посредник, че цена, на която в момента се търгува варовикът на българската стокова борса са над обявената като пределно допустима от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

Тъй като най-ниските борсови цени на варовика били именно 21 лв./тон, държавната централа вдигнала до тази сума своята поръчка. "Промяната е извършена законосъобразно при спазване на уредбата в областта на обществените поръчки и дружествените актове. След уведомяване от борсовия посредник, че най-ниската предложена цена на борсата е по-висока от пределно обявената от ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД се взема решение за изменение на цената по реда на ЗОП, като същата става 21 лв./тон без ДДС", обясниха от компанията в отговор на въпроси на Mediapool.

Тя не може да се ангажира с отговор колко оферти за доставки са били получени на стоковата борса, но обясни, че са избрани предложенията на най-ниските цени.

Така договори за доставка на варовик са сключени с пловдивските фирми "Персенк инвест" ООД и "Инвестор" ЕООД. В процедурата не е било поставяно искане за гаранция за участие, уточняват от топлоцентралата по повод критиката на Симеонов, че кандидатите не са внасяли депозит за участие в поръчката. "Що се отнася до други такси и депозити, дължими на борсата, дружеството не е уведомено за установени несъответствия с правилата за търговия на стоковата борса", допълва държавната компания.

Тя посочва още, че сроковете за доставката на общо 2.4-те милиона това варовик са по предварителна заявка, а в полза на „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД са издадени банкови гаранции за изпълнение на договора съгласно условията на процедурата.

Споделяне

Още от Бизнес