ТЕЦ “Марица Изток 2“ с печалба от 60 млн. лв. за шестмесечието

Единствената държавна топло-електроцентрала “Марица Изток 2“ отчита 60 млн. лева печалба за първото полугодие на 2009 г., съобщиха в петък от компанията майка на ТЕЦ-а - “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ).

От холдинга преди дни уволниха част от ръководството на Мини “Марица Изток“ заради влошени финансови резултати и подозрения за злоупотреби и започна проверка в друго свое дъщерно дружество – НЕК, пак заради натрупани загуби от началото на годината. БЕХ обясниха, че подобни проверки ще има във всички негови фирми, но явно в централата могат да са спокойни. От БЕХ подчертаха в петък, че положителните резултати на ТЕЦ “Марица Изток 2“ се дължат на разумната политика в управлението.

Според отчета, ТЕЦ “Марица Изток 2” приключва шестмесечието с изпълнени производствена и ремонтна програми.

“Благодарение на добрите мениджърски решения“ централата икономисала над 15 млн. лв. от годишната си ремонтна програма, чиято обща стойност била 66.8 млн. лв., пише в съобщението на БЕХ.

В него се посочва още, че “естествен резултат от тази политика на дружеството са полученият европейски сертификат за управление на околната среда от независимия оторизиран орган ТЮФ Райнланд и присъденият от “Национална агенция за кредитен рейтинг” дългосрочен кредитен рейтинг bgAa3 и краткосрочен bgP.

От холдинга сопълват, че през март 2009 г. дружеството е направило първата си вноска от 25.2 млн. лв. по изплащането на държавно гарантирания заем от Японската банка за международно сътрудничество за рехабилитацията на блокове от 1 до 6 и изграждане на сероочистващи инсталации за блокове от 1 до 4. Втората вноска по заема предстои да бъде внесена през септември тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?