ТЕЦ-ове дължат над половин милиард лева на "Мини Марица Изток"

ТЕЦ-ове дължат над половин милиард лева на "Мини Марица Изток"

Въглищните централи от енергийния комплекс "Марица Изток" дължат над половин милиард на "Мини Марица Изток“, съобщи директорът на държавното дружество Андон Андонов, цитиран от БНР. Въпреки това се очаква фирмата да завърши 2015 г. с печалба от около 7 млн. лв.

От вземанията на държавните мини 350 млн. лв. се падат на двете т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", които на свой ред чакат "Националната електрическа компания" (НЕК) да им плати близо 1 млрд. лв. за доставена по дългосрочни договори електроенергия или за "студен резерв". За да стане това пък се чака собственикът на НЕК - "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), да вземе заем, като вече има един кандидат да отпусна до 650 млн. евро.

БЕХ от своя страна е кредитирал наскоро "Мини Марица Изток" с 20 млн. лв., за са се подсигури дейността на въгледобивното дружество. То обаче разчита на изплащането на самият Българския енергиен холдинг (БЕХ), е за 20 000 000 лева. До края на април мините трябва да получат 47 милиона лева за разплащане на дълговете си към различни фирми и за осигуряване на ремонтната си програма. Инвестиционната се извършва частично със заеми и кредити.

Проблеми със заплатите и социалните плащания няма, уверява инженер Андонов. Той се надява въгледобивното дружество да получи вземанията си от ТЕЦ-вете и да изплати своите задължения, които са вече 350 милиона лева. Едва тогава "Мини Марица изток“ ще може да приведе 32 милиона лева концесионни такси на министерството на енергетиката, а то от своя страна – на общините Раднево и Гълъбово, допълва БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?