ТЕЦ-ове на държавата и на Ковачки обгазяват Стара Загора, другото е мит

ТЕЦ-ове на държавата и на Ковачки обгазяват Стара Загора, другото е мит
Държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Марица-3" на Христо Ковачки са основните източници на замърсяване в района на Стара Загора. Това сочат резултатите от мащабно проучване на "Нов български университет", публикувани в сряда. Изследването е направено в рамките на проект между Фондация "Медийна демокрация", НБУ и сдружение "Горичка".

"Нашата първоначална цел бе да разсеем медийната мъглата около замърсяването на Стара Загора. Установихме, че освен замърсяване на околната среда се случило и замърсяване на екологията на публичността. Всяка една версия за това мащабно обгазяване има за цел да обезсмисли друга, а проблемът да се размие", заяви доц. Георги Лозанов от Фондация "Медийна демокрация".

Изследването с лабораторията по природни рискове и бедствия към НБУ според учените показва ясно, че най-големия замърсител на района е държавният ТЕЦ. Там са монтирани две сероочистващи инсталации, но само върху комините, които отвеждат газовете от по-малките мощности на предприятието.

В "Марица-3" няма сероочистващи инсталации.

Третият ТЕЦ е собственост от италианския енергиен гигант "Енел". Там са монтирани сероочистващи инсталации на всички мощности. Те улавят 94% от вредните емисии и отговарят на европейските изисквания.

"През последните години около темата за обгазяването на Стара Загора се очертаха пет основни мита, с които хората бяха манипулирани – замърсяването вече го няма, замърсяването е причинено от военния полигон в Змеево, замърсяването е и от трите ТЕЦ-а в комплекс "Марица-Изток", замърсяването е природно явление, както и че то трябва да бъде търпяно в интерес на националната сигурност и независимата българска енергетика. Проучването показа, че замърсяването има конкретен източник с конкретни икономически интереси и разсея всички тези митове", заяви Лозанов.

Научната лаборатория не е установила никакво замърсяване в района на Змеево. За сметка на това през месеците октомври и ноември 2008 г. в град Гълъбово, който се намира най-близо до енергийния комплекс, са отчетени общо 45 дни с показания на серния диоксид във въздуха над нормите. Общо в 14 дни са били надвишени показания на прахови частици в атмосферата.

"Замърсяването през последните месеци се увеличава. Проблемът с екологията на района е изключително сериозен и дори се е стигнало до промяна на местния климат. Край Гълъбово се срещат необичайни гръмотевични бури и дори торнадо заради праховите частици", заяви ръководителят на научния екип проф. Рангел Гюров.

"След монтирането на системата за ранно предупреждение, обгазяването на Стара Загора наистина престана. Това обаче не означава, че замърсяването е изчезнало. То просто не е в Стара Загора, а в близост до града", каза Лозанов. Системата за ранно предупреждение се включва, след като има опасност вятърът да отнесе към града въздуха, реещ се над енергийния комплекс. В такава ситуация ТЕЦ-овете са принудени да намалят мощностите

"Тази система спомогна за отклоняване на замърсяването от мястото, където то би предизвикало обществена реакция. Реално обаче проблемът остава и той се причинява от два конкретни ТЕЦ-а", заяви Лозанов.

Изследването в посветената на медиите му част е показва опит за "идеологизиране" на въпроса.

"В публичното пространство бе пусната тезата, че в интерес на националната сигурност трябва да преглътнем замърсяването. Опитът да се идеологизира проблем, който може да се реши с технически средства, е много опасно", заявяват от Фондация "Медийна демокрация".

Болести, корупция

Всеки година трите ТЕЦ-а използват около 2 милиона тона лигнитни каменни въглища, добивани в Мини "Марица Изток". Те съдържат 50 процента пепел и между 18-20 процента серни съединения. Горенето им при липсата на очистващи инсталации води до средно 2 пъти по-голяма заболеваемост на децата в региона от остри респираторни заболявания – астма, бронхити, пневмонии.

Проучването на НБУ е направено сред 9000 деца в старозагорския край и 1000 деца от други райони на България. Общо 6 от всеки 10 деца в района са боледували или боледуват от такива болести. Според данните на университета заболеваемостта от рак в този край на страната също е много по-висок от средния. Това се дължи на съединенията на кадмий и арсен, които има във въглищата.

"Нашето проучване роди и други въпрос. Например как Христо Ковачки е успял да вземе квотата за вредни емисии от държавата, която е решила да не я използва за собствения си ТЕЦ? По всичко личи, че зад цялата картина има политико-корупционни взаимоотношения и нежелание да се плати цената, която ще реши екологичния проблем на региона", каза Георги Лозанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България