ТЕЦ "Република" се отказала да гори боклук и шисти

ТЕЦ "Република" се отказала да гори боклук и шисти

В пернишкия ТЕЦ "Република" няма да се използва RDF гориво от отпадъци и шисти за производство на електроенергия, а само биомаса, като в преустройството на инсталацията ще се вложат 2.4 млн. лв. Това съобщиха от регионалната екоинспекция в Перник, цитирайки получено уведомление от "Топлофикация Перник", че иска да бъде прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за добавяне на биомаса, шисти и RDF към въглищата, използвани в ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия.

Дружеството е внесло ново инвестиционно намерение за добавяне само на биомаса, по което трябва да се проведе нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда.

От "Топлофикация Перник" уведомяват, че смилането на биомасата ще се извършва чрез нови съоръжения. За съвместното изгаряне на въглища и биомаса ще бъдат частично преустроени парогенераторите 4 и 5. Според разчетите на дружеството инвестицията в преустройството и новата техника ще е на стойност 2.4 млн. лв.

В началото на септември се разрази скандал с незаконното изгаряне на биомаса в ТЕЦ "Република", след като перничани излязоха на масов протест срещу задушливата миризма, разнасяше се всяка вечер от топлоцентралата. Два от общо трите парогенератора на централата бяха принудително затворени по разпореждане на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Дружеството спря съответно топлата вода на перничани и заплаши да останат и на студено през зимата. Заповедна за спиране на мощностите междувременно бе обжалвана и съдът се произнесе в полза на топлоцентралата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес