“ТЕЦ Свилоза” взима на концесия пристанището Видин-юг

“ТЕЦ Свилоза” ще вземе на концесия пристанищен терминал Видин-юг, което се използва предимно за разтоварване на въглища. Очаква се решението за това да бъде взето в сряда от кабинета.

Частният оператор е определен в открита процедура, в която оферти подадоха още производителят на гуми "Видахим" и Параходство "Българско речно плаване", част от групата "Химимпорт" на групировката ТИМ, съобщиха от Министерството на транспорта.

“ТЕЦ Свилоза” предлага за 35 години да вложи 7.087 млн. лв., като през първите десет години в пристанищните дейности ще бъдат инвестирани 5.667 млн. лв.

Това е с близо един милион лева повече от исканите от държавата най-малко 6.11 млн. лв инвестиции за целия срок на концесия, като 5.06 млн. лв. трябваше да бъдат направени през първите 10 години.

“ТЕЦ Свилоза” ще плаща годишно 7100 евро без ДДС фиксирана част от годишното концесионно плащане.


Предвижда се през първата година от срока на концесията на терминала да бъдат обработени 210 000 тона товари. За първите десет години прогнозираният средногодишен товарооборот, предложен от концесионера, е 227 800 тона.

Това е поредната успешна концесионна процедура за пристанища на правителството. Миналата седмица за частно управление беше отдаден пътническия терминал в Несебър на фирми, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Преди година пък “Български морски флот” на Кирил Домусчиев взе на концесия двата терминала за насипни товари на пристанище Бургас срещу задължението да плаща заемите на порта, както и да инвестира над 100 млн. евро.

За разлика от пристанищата, инвеститори за летищата няма. Поради тази причина правителството ще прекрати в сряда процедурата за концесия на гражданското летище в Горна Оряховица.

Споделяне

Още от Бизнес