ТЕЦ “Варна” отчете рекордно производство през 2006 г.

ТЕЦ “Варна” е произвела рекордно за последните 13 години количество електроенергия през 2006 г., въпреки че дружеството имаше сериозни проблеми през трите последни месеца с доставките на въглища. Това съобщи в сряда председателят на Съвета на директорите на централата Ян Вавера.

За периода януари-декември миналата година дружеството е осигурило общо 2,980 млрд. киловатчаса електроенергия, като планираното по договор с НЕК годишно количество е било осигурено още до 2ноември 2006 г. По настояване на компанията, централата е продължила доставките, въпреки че в именно тогава започват проблемите ѝ с въглищните доставки, заради прекратени договори от Русия и Украйна. С произведената с повече 16 на сто повече електроенергия от ТЕЦ ”Варна” е обезпечена част от енергийния износ на страната ни през миналата година.

Термоцентралата е изразходвала общо 1,3 млн. тона въглища за осигуряване на производството си, което е със 160 000 т гориво повече от планираното.

Заради недостига на суровина за обезпечаването на студения резерв от мощности, НЕК  от ноември налага на дружеството санкция за неизпълнение на ангажиментите ѝ.

Това влошава финансовото състояние на централата, която и без това губи по 7 лв. от всеки предоставен на електрическата компания мегаватчас. Поскъпването на произведения ток от 9,6 на сто, определено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, не съответства на нарасналите разходи на дружеството в резултат на 30-процентното повишение на цените на въглищата, оплакаха се от ТЕЦ-а. От там  допълниха, че разчитат на конструктивен диалог с енергийния регулатор и НЕК за разрешаване на тези проблеми.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?