ТЕЦ “Варна” пуска 1/5 от тока си на свободния пазар

ТЕЦ “Варна” пуска 1/5 от тока си на свободния пазар
Да произведе с 34 на сто повече електроенергия през 2007 г. в сравнение с предходната, планира ТЕЦ “Варна”, съобщи собственикът на централата CEZ във вторник. Заложените сега количества са 4 млрд. квтч, от които 800 млн. киловата ще бъдат пуснати  на свободния енергиен пазар.

От дружеството посочиха, че централата е в добро техническо състояние и са нормализирани въглищните доставки, с които централата имаше проблеми от октомври заради украинско ембарго за износ на твърдото гориво и ѝ се наложи спешно да сключва нови договори на по-високи цени.

“Надяваме се, че нарасналите от края на миналата година разходи за суровината ще бъдат адекватно отразени в цената на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ Варна, възможно най-скоро, защото не можем да работим дълго време на загуба”, каза Ян Вавера, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ “Варна”, цитиран в прессъобщението.

През 2006 г. аварийността в ТЕЦ “Варна” е намаляла с 54 процента при ръст на отработените часове с 14 на сто. Няма и случаи на неуспешни пускове на блокове или нарушения в диспечерския график. За 2006 г. централата е посочена за най-надеждната сред кондензационните централи в България в доклад на ръководителя на сектор „Контрол на техническата експлоатация” към Министерството на икономиката и енергетиката. За сравнение през 2005 година централата е била на четвърто място, похвалиха се от CEZ, които придобиха собствеността върху дружеството през октомври 2006 г.

Чешката компания е вложила близо 100 млн. евро в увеличение на капитала на централата с 16 на сто. 600 000 лв. са инвестирани в нови съоръжения, а през следващите осем години CEZ планира да инвестира над 700 млн. лева в екопроекти в ТЕЦ-а.

Споделяне

Още от Бизнес