Textron предлага да произведе бронирана машина специално за българската армия

Textron предлага да произведе бронирана машина специално за българската армия
Американската компания Textron Systems и германската Rheinmetall Group предлагат да разработят абсолютно нова бронирана машина, която да отговаря на специфичните изисквания на българската армия. Във вторник двете компании представиха публично предложението си, с което ще участват в конкурса за доставка на бронирани машини за Сухопътните войски.
 
Планът на правителството е да купи 198 бронирани машини за общо над 1.220 млн. лв, които да се изплащат разсрочено до 2029 година.
 
Проектът още се подготвя и не са ясни конкретните изисквания на българската страна, освен че правителството ще настоява машините или поне част от оборудването да се произвежда в България.
 
Textron Systems и Rheinmetall Group предлагат да доставят 100 бойни бронирани машини и 138 специални и осигуряващи машини (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.)
 
Идеята е първо да бъдат доставени машини Textron Commando Select 4x4, като това може да стане още в първите месеци след сключването на договора, и така да се покрият най-спешните нужди на армията ни.
 
Главният мениджър на Textron Systems Хенри Финерал заяви, че това решение ще позволи на Сухопътните войски да изпълняват задълженията си, докато новата машина 6х6 бъде готова за експлоатация.
 
Новата бронирана бойна машина ще бъде разработена, за да отговаря напълно на специфичните изисквания, които има българската страна.
 
"Проектирана и произведена в сътрудничество с българската индустрия, която вече изрази категорична готовност да ни партнира, новата машина ще осигури на България модерно решение на всички бойни потребности, гарантирайки високи нива на защита, мобилност, устойчивост и огнева мощ“, каза Финерал.
 
По думите му ефективна и работеща програма за модернизация на армията е възможна само при производство в България със значително участие на българската индустрия и на академичната общност.
 
Rheinmetall пък ще оборудва машините със системата TаcNet, която дава възможност те да получават  актуална информация в рамките на обща тактическа мрежа. Тя осигурява и 360° видимост, автоматично долавяне на движение и автоматично следене на повече от една цел и пълна ситуационна картина само на един екран.
 
Около проекта за доставката на машините има засилен интерес, като оферти готвят финландската компания Patria, General Dynamics (САЩ), FNSS (Турция), Kraus-MaffeiI Wegman (Германия) и други.
 
Patria също представи публично предложението си и представиха основната си машина "Патрия AMV“ 8 по 8. Финландската компания също обяви готовност да произвежда машините в България. 
 
Ключов фактор за изхода на проекта ще бъдат изискванията на българската страна - какво задвижване да бъдат машините, нивото им на защита и др.
 
Споделяне

Още от България