"Тежка форма на болшевизъм" и "пряк път към фашизма"

Снимка: Иво Божков

Рядко се случва такова съвпадение на думи и действия. Заклеймявайки протестите като "тежка форма на десен болшевизъм" и "пряк път към фашизма", социалистите поставиха диагноза на собствената си социопатия.

"Една група хора се опитва да наложи върху други хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката или за живота. При това се опитва да го наложи с нелегитимни средства", каза депутатът и говорител на БСП Антон Кутев в петък пред Нова телевизия, започвайки с това, че според него протестите са тежка форма на десен болшевизъм.

"Тази тенденция, която върви и се насажда и в медиите...че всеки, който има различно мнение, трябва да бъде заклеймен, че той няма право на своя позиция – това си е пряк път към фашизма", коментира малко по-късно пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Предупрежденията за болшевизъм, фашизъм и пр., отправени от Станишев, Кутев и техни колеги по повод на антиправителствените протести, не са нови. Но напоследък ги изговарят все по-често и с по-голямо настървение, някак несъответстващо на констатациите им, че протестиращите са малка и маргинална група, която не се ползва с подкрепата на по-голямата част от обществото.

Станишев, Кутев, Лютви Местан и съпартийците им убеждават, че искат да защитят демократичните принципи (и покрай тях правителството). И докато обвиненията, които приписват на искащите оставката на правителството, се оказват зле съчинени доноси ("опорни точки"), родени в политкомисариата на МВР, собствените им действия напълно се вписват в собствените им определения за болшевизъм и фашизъм.

Въпросните "опорни точки", изпратени от парламентарния секретар на МВР до депутатите от БСП с указания за дискредитиране на протестите, във всяка друга европейска демокрация биха станали повод за грандиозен скандал, разследвания и оставки. Станишев, Местан, Кутев и другите стожери на демокрацията у нас обаче не се вълнуват от дреболии като тази, че деполитизираното по закон МВР пише политически указания за управляващата партия.

С лека ръка бе подминато и едно друго указание – на новия председател на БСП - София Калоян Паргов до председателите на районните съвети на партията в столицата за мобилизиране на хора, които да участват в митинга в подкрепа на правителството на 16 ноември. Изброявайки последователно целия възможен актив, който подчинените му да осигурят, Паргов пише: "Считаме, че във вашето полезрение трябва да се имат предвид и кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби".

Амбицията на управляващите е да съберат на митинга поне 50 000 души, включително с обещание за "държавни и обществени служби", за да демонстрират численото надмощие на хората, които подкрепят правителството, срещу онези, които вече 155 дни искат оставката му.

Защото, както заяви Пламен Орешарски в поздравителния си адрес до партийния събор на Бузлуджа на 40-ия ден от протестите:"Демокрацията повелява премиерът да следва волята на мнозинството, което подкрепя работата на правителството".

Схващанията на Орешарски и на мнозинството, което го подкрепя, за демокрацията, най-ярко проличаха в петък следобед, когато той се срещна с граждани.

Пред тях премиерът каза, че се стреми да освобождава държавни служители, които ходят на антиправителствените протести. Той дори се самоупрекна, че досега администрацията не е освободена от "политически пристрастни фигури".

И за да е сигурно, че някой не е разбрал, Орешарски разясни, че хората, които ходят на протести, са следени и профилирани и за тях се предоставят "оперативни данни"(събирането и обработката на такива данни обикновено се прави от МВР и специалните служби).

"Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни", каза Пламен Орешарски.

Както се разбра, той е склонен да посочи поименно държавните служители, които си позволяват да изразяват гражданската си позиция и да участват в протести. Но се въздържа от имена, не заради друго, а защото "не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично".

Освен, че изказването на министър-председателя е директно потъпкване на конституцията, на редица закони и конвенции за човешките права, то е по-скандално с факта, че издава откровената партизанщина и антидемократимчни възгледи на човека, който оглавява изпълнителната власт в държавата.

Подкрепящите го партии и лидерите им, на които толкова им е скъпа демокрацията, би трябвало на часа да му поискат оставката. Едва ли обаче има наивници, които вярват, че това ще се случи.

Поне сме наясно с диагнозата:"тежка форма на болшевизъм" и "пряк път към фашизма".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?