Тежка обстановка в страната след снега - блокирани тирове и затворени пътища

В София паднаха десетки дървета, закъсаха автобуси и трамваи

Автомобил се размина на косъм от паднало дърво на столичната улица "Йосиф Цанков"  Сн. Mediapool

Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета – такава беше обстановката в страната след първия по-обилен снеговалеж тази сутрин.

Тирове закъсаха в снега на магистрала "Хемус", два се преобърнаха на проходите "Хаинбоаз" и "Котлетски", а трети затвори Ришкия проход.

Закъсали камиони затрудняват движението и на други пътни отсечки. Причините са в липсата на вериги, износени гуми и неопесъчаване на високите участъци. Въпреки лошото време, трафикът е интензивен.

Магистрала "Хемус" беше затворена за движение

Най-сериозна беше ситуацията на магистрала "Хемус" на Витиня. Близо 100 тежкотоварни автомобила попаднаха в тапа между втория и третия тунел на магистралата в посока София вследствие на снеговалежа, установи екип наНова телевизия.

Аварирал румънски ТИР с износени гуми е причина за затрудненото движение по магистрала "Хемус" в посока София между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка", съобщиха от АПИ.

Препречването на платното от превозно средство е затруднило работата на снегопочистващите машини и това е довело до образуването на колона от автомобили.

Веднага е създадена организация за изтегляне на авариралия камион и възстановяване на движението за автомобили до 12 тона.

От началото на снеговалежа над 30 снегопочистващи машини обработват магистрала "Хемус" в участъка от изхода на София до 88-ми км. Над 20 сантиметра е падналият сняг и работата на машините продължава.

Движението при 1-ви километър на магистрала "Хемус" в посока София вече е възстановено, съобщиха още от АПИ. Снощи там движението беше ограничено поради самозапалил се бус в аварийна лента и задимяване на магистралата.

Тежка обстановка и на останалите старопланински проходи

Тежка е пътната обстановката и на останалите старопланински проходи.

Тежкотоварен камион, превозващ палмово масло, се е преобърнал на прохода "Хаинбоаз". Движението в района на инцидента е затруднено, но пътят е отворен при зимни условия. Очаква се в следобедните часове камионът да бъде изтеглен с тежка техника.

Тир, натоварен с тръби, се е обърналв Котленския проход, но няма проблеми за трафика, твърдят от АПИ.

Не такава е ситуацията на Ришкия проход. Тежкотоварен камион е самокатастрофирал и движението е затворено. Контейнеровозът е препречил пътя и не е ясно кога движението ще бъде освободено.

Закъсали камиони затрудняват движението на околовръстнияпът на Плевен в посока Бяла.

Задръстване на магистрала "Струма"

Колона от ТИР-ве и леки автомобили има и на магистрала "Струма" при моста над село Дяково. Трасето вече е почистено и движението е нормализирано.

Над 15 сантиметра е падналият тази нощ сняг на граничният пункт Гюешево за Северна Македония.

Затруднения за трафикаима и през прохода Шипка, където тази сутрин стана катастрофа между два автомобила. Има и закъсал ТИР в прохода, който по думите на дежурния в Областното пътно управление е с летни гуми. Движението не е ограничено, осъществява се при повишено внимание. В прохода вали мокър сняг и платното е заснежено.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат необходимите действия за обработка на настилките.

Усложнена пътната обстановка и в София

Усложнена е и пътната обстановка в София заради снеговалежа, който започна около 4 часа във вторник. Временно спиране на трамваи, заради проблеми с контактната мрежа, закъсали автобуси и десетки паднали дървета затрудниха придвижването в столицата сутринта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче обяви, че този път "зимата не ни изненада". По думите ѝ всички екипи са на терен, заедно със 178 почистващи машини.

Глоба ще бъде наложена на фирмата, която почиства районите "Триадица", "Витоша" и "Младост", където са констатирани забавяния, каза столичният кмет.

"Разбира се, че зимата не ни е изненадала. Вчера имахме оперативка, предупредихме всички. Имат нужната техника и солите. Въпрос на организация. Затова са и тези санкции", заяви Фандъкова. Тя увери, че всички улици са проходими при зимни условия.

Получени са сигнали за 35 паднали дървета. "Дърветата са паднали от тежкия и мокър сняг. В момента всички наши екипи са на терен и осигуряват почистването", каза Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция".

Подходите към Витоша няма да бъдат затваряни. Изпратени са екипи към Бистрица, Панчарево и Железница, където пътищата са проходими и са обработени.

"На подходите - Южната дъга, подходите Бистрица, Бояна, Драгалевци, към Витоша. Трябва да са внимателни и с вериги. Повечето стръмни и опасни места са обработени", допълни Димитров.

Споделяне

Още от България