Тежка суша опустошава реколтата в Южна Европа

Тежка суша опустошава реколтата в Южна Европа

Италианският производител на твърда пшеница и млечни продукти Атилио Токи е видял през зимата предупредителни знаци за предстояща тежката суша в неговото имение на миля (около 1609 метра) от тосканското крайбрежие.

Когато не заваля и в началото на пролетта, разбрахме, че положението вече е непоправимо, каза той, допълвайки, че вече е монтирал вентилатори, за да охлажда кравите си, страдащи от жегата.

Сушата в Южна Европа заплашва да намали зърнената реколта в Италия и части на Испания до най-ниското равнище от поне 20 години, като ще засегне и други характерни за региона продукти - маслините и бадемите.

Най-голямата испанска област, отглеждаща жито, Кастилия и Леон, е особено тежко засегната, като загубите на реколтата се изчисляват на 60-70%.

Тази година не беше лоша, беше катастрофална. Не мога да си спомня такава година от 1992, когато бях дете, казва Хоакин Антонио Пино, производител на зърно от Синлабахос, Авила.
Пино казва, че много от нивите му дори не са ожънати, тъй като приходите от реколтата няма да покрият заплатите на работниците, които ще я съберат.

Макар ЕС като цяло да е голям износител на зърно Испания и Италия разчитат на внос от страни като Франция, Великобритания и Украйна.

Испанският внос на мека пшеница се очаква да нарасне с над 40% до 5,6 милиона тона през пазарната 2017-2018 година, според анализаторската група Agroinfomarket.

Сушата подкрепи европейските фючърси на пшеница, които се повишиха с около 6% от началото на юни, макар че перспективите за богата реколта във Франция тази година трябва да гарантират адекватно предлагане като цяло в Евросъюза.

Изгорели маслини

Испания и Италия също така са сред водещите производители на зехтин в света.

Очаква се производството и в двете страни да намалее. Вероятно спадът ще бъде особено голям в Италия, където сушата е поредният проблем за фермерите, отглеждащи маслини, нападнати през последните години от насекоми и бактерии.

Международният съвет за маслините прогнозира спад на италианската реколта с 60 %.
Очаквахме добър добив тази година, но не се оказа така, отбеляза Франческо Суатони, който отглежда около 4000 маслинови дръвчета в покрайнините на древния град Амелия в област Умбрия, централна Италия.

Държейки клонче с малки, съсухрени плодчета на него, той допълни: "Всяка малка топчица можеше да бъде маслина, но изгоряха. Тази година очакваме да произведем с 50 % по-малко от миналата година. Да се надяваме, че няма да бъде така, но ще бъде много трудно да имаме добра реколта."

И други насаждения пострадаха, а италианската селскостопанска асоциация Coldiretti оцени, че сушата може да струва на италианските фермери над 1 милиард евро.

Сушата засяга, в по-голяма или по-малка степен, всички насаждения в Испания, дори тези, които разчитат на парници, тъй като водата е ограничена, казва Хосе Угарио, анализатор от испанската асоциация на младите фермери.

Производството на ядки - като бадеми и шамфъстък - също рязко намаля. Очакваме спад от 23 % в производството на бадеми тази година спрямо миналата, допълни Угарио.

Според някои повишаването на температурите е дългосрочна тенденция, която заплашва перспективите на селското стопанство в региона.

"При тази ситуация (...) разбираш, че е почти невъзможно да продължаваш. Мислиш си, добре, тази година ще се опитам да се справя, но ако реколтата е такава и догодина, няма да можеш да се оправяш, казва фермерът Токи, който също така е местният лидер на фермерското обединение Confagricoltura.

Според някои учени горещите вълни като тазгодишната са все по-чести и са свързани с климатичните промени, предизвикани от човека.

За първа година поливаме растенията. Преди нямаше такава необходимост, каза Суатони, който отглежда маслини.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес