Тежка загуба за десницата на местните избори във Франция

Тежка загуба за десницата на местните избори във Франция
Дясноцентристката партия на президента Никола Саркози Съюз за народно движение претърпя тежко поражение на регионалните избори във Франция, съобщиха световните агенции.

Лявата опозиция спечели убедително с подкрепата на около 54% от упражнилите правото си на вот срещу десницата на Саркози с около 36%. Избирателната активност на изборите в неделя е била 51%.

Френският премиер Франсоа Фийон призна поражението на управляващите. Резултатите осигуряват управление за десницата само в един от 22 региона – Елзас. Лидерът на социалистите Мартин Обри коментира, че изборните резултати са израз на отхвърляне на политиката на президента и правителството от хората.

Това са последните избори във Франция преди президентските през 2012 г.

ББС съобщава, че се очакват промени в правителството, но Фийон няма да подаде оставка. Слабите резултати може да повлияят на Саркози да бъде много по-внимателен в провеждането на обширната му програма за реформи, която вече му коства загубата на гласове.

"Президентът очакваше тези разочароващи резултати. Той каза преди гласуването, че изборите винаги са важни, те са послание. Той ще се вслуша в това послание", заяви главният секретар на Елисейския дворец Клод Геан, цитиран от вестник "Фигаро".

Елисейският дворец ще се опита да намери "най-точната доза на тези промени", което ще стане под знака на отваряне към центъра и десницата, отбелязва "Фигаро".

"Саркози иска правителството да продължи реформата на пенсионната система, а след това може да предприеме голяма реорганизация на кабинета с вливане на "свежа кръв", за да посрещне 2011 г.", прогнозира източник от президентството.

Видни политици от управляващата партия Съюз за народно движение (СНД) подчертават, че тежкото поражение не е свързано с реформите, предприети от правителството, а с проблемите на Франция, чието решаване е цел на тези реформи. "Реформите трябва да продължат на всяка цена", каза министърът на икономиката Кристин Лагард, цитирана от "Трибюн".

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?