Тежката артилерия: Каракачанов търси войници с концерт на Роси Кирилова в Перник

МО прилага и нетрадиционни мерки в борбата с кадровия колапс

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Министерството на отбраната пробва и по- нетрадиционни мерки за решаване на кадровия колапс в армията. Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е идеен генератор на новата кампания "Бъди войник".

На 13 февруари в Перник ще се проведе информационна борса за набиране на войници и матроси. Тя ще бъде разположена във фоайето на Драматичен театър "Боян Дановски".

На централния площад на града пък ще бъде изложен бойният вариант на бронираната машина "Пустинна котка", която е на въоръжение във Военна полиция.

Кулминацията на събитието е привечер. Тогава в драматичния театър ще има концерт, в който ще участват Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Гвардейският представителен духов оркестър, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Роси Кирилова, формация "Армейска песен", Емилия Валенти, Станислава Димитрова – Съни, Соня Иванова, Вили Станева, фолклорна формация "Ладена", Стоян Бончев, Таня Дупаринова, танцова формация "Алгара", актьорът Янко Лозанов, рок група Б. Т. Р.

В момента над 5700 длъжности за военнослужещи остават незаети. Най сериозен е проблемът в Сухопътните войски, където са свободни 25% от длъжностите. Във Военновъздушните сили този процент е 12 на сто, а във Военноморските сили – 14 на сто.

Оптимистично е, че през миналата година новоназначените военни са повече от напусналите. Постъпили са 806 души, а около 700 са напуснали.

Тази година има предвидени средства за привличането на още 800 военни. Проблемът обаче е дали ще се намерят достатъчно желаещи.

През декември 2018 г., например, е имало конкурс в Сухопътните войски за 253 длъжности. Явили са се 138 кандидати, от които са били одобрени 105.

Много от кандидатите отпадат поради здравословни причини, но не са малко и провалилите се на теста за обща култура, чиито изисквания вече бяха занижени.

За да излезе от ситуацията, МО организира мащабна кампания "Бъди войник", която трябва да обхване 29 градове.

Другата рецепта на Каракачанов за набиране на военнослужещи е въвеждането на доброволна казарма.

Първоначално партията му ВМРО обещаваше връщането на задължителната казарма, но след като ГЕРБ не възприе този подход, Каракачанов се задоволи с доброволна служба.

Законът, който трябва да я регламентира, обаче все още не е представен публично и не се знае какви са конкретните предложения.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

Споделяне

Още по темата

Още от България