Тежката участ на царската партия

Жалка гледка е НДСВ в тези дни. Кризата, разлюляла управляващата коалиция, сне доста табута и изкара на бял свят прикривани досега вътрешни разпри и интриги от “царския двор”. Сериозната дилема е дали НДСВ, достигнало точката на най-големия си упадък и станало обект на иронично презрение, все пак ще набере смелост да се опълчи на лидера си Симеон Сакскобургготски и да излезе от управляващата коалиция. Поне такова спонтанно желание изразиха делегатите на извънредния конгрес в неделя. Въпросът щял да се обсъжда от новоизбраното ръководство, чиято легитимност обаче вече е поставена под съмнение, след като зам.-председателят на партията Милен Велчев бе изобличен от Даниел Вълчев в манипулация при преброяването на гласовете в ущърб на т.нар. юридическо лоби в лицето на Пламен Панайотов.

“Негово величество”, както жълтите назовават своя лидер, направо почервеня от гняв и възмущение, изправен пред грозната разпра, разиграла се пред очите му.

Известно е, че неговата позиция за включване в тройната коалиция, а сега и за оставането в нея, макар изпълнената заветна цел за членство в ЕС, има един единствен залог. Това са бизнес интересите на “Негово величество” – имотите, които БСП и ДПС великодушно решиха да му оставят в замяна на “политическата стабилност”, както и реализирането на проекти от огромен финансов интерес за царя и лица от НДСВ като магистрала “Тракия”, оръжейни сделки и пр. При прокуратурата отлежават папки с материали за “царската болница”, може да се събуди призракът на “Савойската афера”, покрай която бившият български премиер бе заподозрян в корупционни схеми.

Така че Симеон няма друг избор, освен като един “войник на съдбата” послушно да изпълнява нарежданията на другарите от БСП и ДПС. Тоест, да стои в коалицията дотогава, докогато му кажат. И да стиска зъби, поемайки цялата жлъч, открито унижение и гаври, на които бе подложен от хора, които навремето сам издигна и ги превърна в това, което са, издевателствайки с всяка представа за политическа порядъчност и нормалност. Иде реч за лицата Ахмед Доган и Бойко Борисов.

И двамата отправиха приветствия към конгреса на НДСВ. Доган, който бе избран за коалиционен партньор през 2001 г. и с благословията на царя натрупа безогледна власт, “обръчи от фирми” и дори етнически пъстър електорат, дойде на крака в НДК. На фона на очевидния провал на НДСВ на европейските избори, независимо от огромните пари, хвърлени за тях, Доган похвали царската партия за “позитивната медийна кампания”. И предложи “либерален бартер” – “нашето ноу-хау в партийното строителство срещу модела на вашата медийна политика”.

Доган успокои НДСВ за слабия им изборен резултат – само един едвородепутат, като посочи, че заедно с петимата евродепутати на ДПС двете партии от Либералния алианс си запазват позицията на първа политическа формация от парламентарните избори през 2005 г. След това им отправи двусмислена оферта за поглъщане или сливане, завършвайки с думите, че ако НДСВ стане съпричастно “тази политическа необходимост, ще ви кажа какво ще се случи, когато му дойде времето".

Формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов пък прочете послание от неформалния, но истински лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, чието израстване започна също през 2001 г., когато от бодиград на царя стана негов генерал и шеф на професионалното ръководство на МВР.

Борисов чрез Цветанов призова НДСВ да прояви мъдрост и да напусне тройната коалиция.

В понеделник от изказванията на Борисов и Цветанов не се разбра точно какво оферират на НДСВ.

Цветанов подхвърли няколко намека за възможна коалиция, ако НДСВ възможно най-бързо излязат от тройната коалиция. Пред бТВ той обясни, че призивът бил “подаване на ръка” към НДСВ.

Между свои

 

 “По принцип не съм човек, който говори празни приказки”, заяви в понеделник Даниел Вълчев, който преди ден се изправи срещу Милен Велчев с думите:”Единственото нещо, което ме спира да кажа какво мисля за вас, г-н Велчев, е присъствието на Негово величество”. Но при журналисти, в отсъствието на Негово величество, Вълчев пак не пожела да каже какво точно си мисли за Велчев. Милен Велчев, който бе посочен като организатор на манипулацията на изборите в ущърб на Панайотов, заяви пред БНТ, че не се вълнува какво мисли за него някой, “който си е внушил, че конгресът е готов да гласува в определена посока и тези сметки се окажат неверни”.

още

От позицията на лидер на партия във възход той изкоментира становището на Симеон за оставане в тройната коалиция като “показване на много мускули”.

“Болшинството от членовете на НДСВ дойдоха през 2001 г. от нишата на разочарованите център-дясно избиратели. Сега много млади хора напуснаха конгреса на НДСВ, недоволни от дебата. Не срещнах човек, който е за оставането в тази коалиция”, обяви Цветанов.

Изкара и традиционна политическа “стръв” - с ГЕРБ “десният избирател може да усети вкуса на победата”, примесена със съжалителното - “не искам на следващите парламентарни избори за НДСВ да се говори като за история”. Според Цветанов излизането от коалицията ще помогне за изчистването на НДСВ от теми като “магистрала “Тракия” и царските имоти.

Абсолютно противоположно мнение изрази Бойко Борисов. “Царят е заложник на имотите си, нищо не може да се случи в НДСВ, каквото и напрежение да има", заяви той пред медиите, докато откриваше столичен булевард.

Призивът за напускане на коалицията не е продиктуван от желание за общи действия с жълтите, продължи той.

“Заради хора, които познавам там, съм си позволил да им дам този съвет. Той ни най-малко не означава, че ГЕРБ иска да се коалира с НДСВ”, каза Борисов. Допълни, че “царя знае какво прави”.

Борисов повтори, че е обиден на жълтите, защото през 2005 г. го излъгали и  направили правителство с БСП. Той заяви, че “мрази да му се бъркат в къщичката” и затова “избягва да се меси в работата на други”, въпреки отправения съвет към НДСВ да излезе от управлението.

“С НДСВ имах работа преди години, сега какво решение ще вземат, нас не ни касае”, завърши той.

Политическата драма в НДСВ, сведена вече единствено до банални интриги и боричкания в “царския двор”, вероятно ще има своето естествено разрешение с падането на това правителство. Но не по вина на НДСВ, което едва ли ще намери сили монолитно да застане срещу лидера си и да напусне коалицията, а поради корупционните скандали и вътрешни кризи в самото правителство, най-вече сред БСП и ДПС. За такъв сценарий прозорливо предупреди в неделя Соломон Паси и призова да напуснат правителството сега, защото когато то се сгромоляса, най- потърпевши ще са НДСВ.

Дотогава дворцовата партия може да се разцепи, а всяко от крилата ѝ да се присъедини към онази партия, накъдето го теглят интересите. Лидерът, чието име вече не стои в името на партията, но все още се олицетворява с онова, което е останало от нея, при всички случаи ще е с онзи, от когото зависят имотите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?