Тежки боеве се водят в "столицата" на Ислямска държава Ракка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) се сблъскаха с екстремисти от Ислямска държава в центъра на сирийския град Ракка, обявен за столица на джихадистите, а десетки мирни граждани избягаха от райони под контрола на групировката, предаде Асошиейтед прес.

Подкрепяните от водената от САЩ коалиция СДС започнаха офанзивата си за превземане на Ракка на 6 юни и вече завзеха няколко района. Водената от кюрди група, в която участват и араби, беше една от най-ефективните сили в Сирия, противопоставящи се на Ислямска държава, отбелязва АП.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека боевете днес са концентрирани в югозападния квартал Ярмук, както и в район в центъра, близък до Стария град.

Сирийските демократични сили заявяват, че в централната част на Ракка се водят боеве и добавят, че техни бойци са заели позиции до древна джамия, наречена Старата джамия. Според СДС при сблъсъците са убити 11 бойци на Ислямска държава. Свързаната с Ислямска държава агенция Амак съобщава, че само при вчерашните сблъсъци в Ракка са били убити 14 бойци на СДС.

Интензивността на боевете нарасна само седмица, след като иракски сили обявиха победа срещу Ислямска държава в северния иракски град Мосул. Евентуално превземане на Ракка би представлявало тежък удар за групировката, но тя все още контролира обширни райони от източната провинция Дейр аз Зур, която граничи с Ирак.

Кюрдската информационна агенция Хауар съобщи, че около 180 мирни граждани са успели да избягат от контролираните от Ислямска държава райони. Според Сирийският център за наблюдение на правата на човека броят им се оценява на стотици.

Подкрепяни от Турция бунтовници се сблъскаха с бойци на СДС в селището Аин Дакна и близо до въздушната база Менагх в Северозападна Сирия. Турските сили засилиха обстрела на позиции в други райони, съобщава Ройтерс, цитирайки официални лица и Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Мостафа Бали от СДС заяви, че някои от подкрепяните от Турция бунтовници са били убити или заловени.

Както СДС, така и милицията Сили за защита на народа, която доминира в състава на кюрдско-арабската коалиция, са получавали подкрепа от Вашингтон за борбата си срещу Ислямска държава. Турция смята Силите за защита на народа за част на Кюрдската работническа партия, която води бунт в югоизточна Турция. Операция "Ефратски щит", започната от Анкара, имаше за цел да прогони далеч от границата както Ислямска държава, така и Силите за защита на народа, припомня Ройтерс.

Отрядите на СДС намалиха темпото на операцията за освобождаване на Ракка, предаде ТАСС. По данни на в. "Ал Уатан" бойните действия в града в момента са с позиционен характер поради заплахата от навлизане на турски войски в кантона Африн, на 60 км западно от Алепо, където живеят 1 милион кюрди.

В. "Ал Уатан" съобщава, че кюрдите изчакват Вашингтон да окаже натиск на Анкара и да наложи своето вето на новата турска интервенция в Северна Сирия. По данни на вестника турска артилерия и танкове вече второ денонощие обстрелват позициите на кюрдските милиции в Африн. Има пострадали при обстрела.

Според кюрдски източници, цитирани от в. "Ал Уатан", Анкара има намерение да свърже създадена през март зона за сигурност с райони от северозападната провинция Идлиб, контролирани от протурски въоръжени групировки. Вестникът подчертава, че "поведението на Анкара, стремяща се на всяка цена да нахълта в Африн, попречи на постигането на новото споразумение между Русия, Иран и Турция на международната среща на 4 и 5 юли в Астана"

В същото време в СДС са се изострили противоречията между кюрдските и арабските бойци от местните племена Кууат ан нубха.

Споделяне

Още от Свят