Тежки боеве се водят в "столицата" на Ислямска държава Ракка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) се сблъскаха с екстремисти от Ислямска държава в центъра на сирийския град Ракка, обявен за столица на джихадистите, а десетки мирни граждани избягаха от райони под контрола на групировката, предаде Асошиейтед прес.

Подкрепяните от водената от САЩ коалиция СДС започнаха офанзивата си за превземане на Ракка на 6 юни и вече завзеха няколко района. Водената от кюрди група, в която участват и араби, беше една от най-ефективните сили в Сирия, противопоставящи се на Ислямска държава, отбелязва АП.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека боевете днес са концентрирани в югозападния квартал Ярмук, както и в район в центъра, близък до Стария град.

Сирийските демократични сили заявяват, че в централната част на Ракка се водят боеве и добавят, че техни бойци са заели позиции до древна джамия, наречена Старата джамия. Според СДС при сблъсъците са убити 11 бойци на Ислямска държава. Свързаната с Ислямска държава агенция Амак съобщава, че само при вчерашните сблъсъци в Ракка са били убити 14 бойци на СДС.

Интензивността на боевете нарасна само седмица, след като иракски сили обявиха победа срещу Ислямска държава в северния иракски град Мосул. Евентуално превземане на Ракка би представлявало тежък удар за групировката, но тя все още контролира обширни райони от източната провинция Дейр аз Зур, която граничи с Ирак.

Подкрепяни от Турция бунтовници се сблъскаха с бойци на СДС в селището Аин Дакна и близо до въздушната база Менагх в Северозападна Сирия. Турските сили засилиха обстрела на позиции в други райони, съобщава Ройтерс, цитирайки официални лица и Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Мостафа Бали от СДС заяви, че някои от подкрепяните от Турция бунтовници са били убити или заловени.

Както СДС, така и милицията Сили за защита на народа, която доминира в състава на кюрдско-арабската коалиция, са получавали подкрепа от Вашингтон за борбата си срещу Ислямска държава. Турция смята Силите за защита на народа за част на Кюрдската работническа партия, която води бунт в югоизточна Турция. Операция "Ефратски щит", започната от Анкара, имаше за цел да прогони далеч от границата както Ислямска държава, така и Силите за защита на народа, припомня Ройтерс.

Отрядите на СДС намалиха темпото на операцията за освобождаване на Ракка, предаде ТАСС. По данни на в. "Ал Уатан" бойните действия в града в момента са с позиционен характер поради заплахата от навлизане на турски войски в кантона Африн, на 60 км западно от Алепо, където живеят 1 милион кюрди.

В. "Ал Уатан" съобщава, че кюрдите изчакват Вашингтон да окаже натиск на Анкара и да наложи своето вето на новата турска интервенция в Северна Сирия. По данни на вестника турска артилерия и танкове вече второ денонощие обстрелват позициите на кюрдските милиции в Африн. Има пострадали при обстрела.

Според кюрдски източници, цитирани от в. "Ал Уатан", Анкара има намерение да свърже създадена през март зона за сигурност с райони от северозападната провинция Идлиб, контролирани от протурски въоръжени групировки. Вестникът подчертава, че "поведението на Анкара, стремяща се на всяка цена да нахълта в Африн, попречи на постигането на новото споразумение между Русия, Иран и Турция на международната среща на 4 и 5 юли в Астана"

В същото време в СДС са се изострили противоречията между кюрдските и арабските бойци от местните племена Кууат ан нубха.

Споделяне

Още от Свят