Тежки камиони излизат на протест срещу промените в търговията със скрап

Фирми за търговия с черни и цветни метали излизат отново на протест срещу разглежданите в парламента поправки в Закона за управление на отпадъците, които въвеждат нови правила за работа на със скрап, банкови гаранции за площадките за събирането на старо желязо и забрана на физическите лица да си предават срещу заплащане отпадъците от метали.

Шествието, което ще е третото поред, ще се състои в сряда, когато в Народното събрание комисията по околна среда ще обсъди предложенията, за които представителите на бизнеса твърдят, че обслужват конкретни бизнес интереси. Този път в протеста ще се включат и над 350 тежкотоварни автомобила от цялата страна.

Шествието под надслов "Машини за скрап II” ще тръгне в 11 ч. от бул. "Ботевградско шосе”. Техниката ще премине по бул. "Данаил Николаев”, пл. Сточна гара, бул. "Сливница” до "Околовръстен път”. Така представителите на бизнеса от рециклиращата промишленост отново ще изразят своето несъгласие с ограничителния подход на държавата към бранша, липсата на желание за диалог и намиране на работещи решения за проблемите в отрасъла, посочват организаторите на протеста от Асоциацията на рециклиращата индустрия и Българска асоциация по рециклиране (БАР).

Двете асоциации представляват общо около 600 големи, малки и средни фирми от рециклиращата промишленост, чиято дейност е силно засегната от промените. Те се4 оплакват от това, че нито едно от техните предложения не се приема от министерството на околната среда, което е вносител на законовите поправки. Заради приети миналата година поправка, изискващи пунктовете за черни и цветни метали да са разположени само върху терени с одобрени общи устройствени планове, вече са затворени 452 площадки.

Останалите 1500 фирми нямат информация дали ще продължат да работят или трябва да затворят, поради липсата на потвърждение, че отговарят на изисванията на ЗУО, въпреки, че са внесли изискуемите документи в срок до 15 февруари 2012 г., посочват двете организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?