Тежки престрелки около обсъдената джамия в Исламабад

Тежки престрелки около обсъдената джамия в Исламабад

Тежки престрелки избухнаха в петък между силите за сигурност в Пакистан и ислямисти, които четвърти ден са се барикадирали във фундаменталистката Червена джамия в Исламабад, предадоха световните агенции. Водачът на ислямистите каза, че той и стотиците му привърженици по-скоро ще умрат, но няма да се предадат.

В следобедните часове силите за сигурност, обсадили религиозния комплекс, са провели контролирани взривове, при които беше разрушена част от сграда, в която се намираха държани насила ислямски ученички.

Лидерът на групата радикално настроени ислямисти Абдул Рашид Гази по-рано заяви, че по –скоро биха загинали като мъченици, отколкото да се предадат на властите, съобщи ББС. Според различни информации загиналите в конфликта до този момент са 26 души.

Президентът на страната Первез Мушараф засега се въздържа да разпореди масирана атака на джамията, но стрелбите около нея се засилват. Поведението му е продиктувано от желанието да се избегнат жертви сред жените и децата, затворени в сградата.

Гази отрече обвиненията за насилствено задържани в храма жени и деца. По-рано в петък той предложи да се предаде при условие, че властите няма да му търсят наказателна отговорност и му позволят да остане с болната си майка в комплекса на джамията.

Правителството на Пакистан отказа възможността за сключване на сделки. “Ние решихме, че можем да станем мъченици, но няма да се предадем. Готови сме да ни бъдат отсечени главите, но ние няма да ги преклоним”, се казва в неговото изявление след отговора на властите.

Двама студенти бяха убити, а други пет сериозно ранени в петък, докато са се опитвали да напуснат джамията.

По-рано главният духовник  на храма -  Маулана Абдул Азиз, който е брат на Гази, беше арестуван от пакистанските сили за сигурност, докато се опитваше да напусне джамията тайно, забулен с женско фередже.

Отделно от напрежението около Червената джамия, пакистанските медии съобщиха, че самолетът на президента Мушараф е бил обстрелван. От специалните служби отрекоха тази информация. Полицейски източници обаче съобщиха, че на покрива на къща, намираща се до военната база, от която е отпътувал Мушараф, са намерени две пускови устройства за обстрелване на самолети.

Информацията на този етап е, че в джамията са се барикадирали няколкостотин студенти ислямисти. Повече от 1000 души са напуснали храма в следствие на засилващия се натиск от пакистанската армия.

Официални лица съобщават, че около 60 души от тези, които все още са в джамията, са ислямисти хардлайнери, настояващи за стриктното прилагане от властите на мюсюлманския основен закон (Шериата).

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?