Тежки присъди за създателите на полска финансова пирамида

Тежки присъди за създателите на полска финансова пирамида

Полски съд постанови тежки присъди срещу съпружеска двойка, създала финансова пирамида, която събрала вноски на стойност около 200 милиона евро от близо 18 000 клиенти на инвестиционната им компания "Амбър голд", предаде Франс прес.

Марчин П. беше осъден на 15 години затвор, а съпругата му Катажина - на 12 години и половина.

Престъпната схема е действала през 2009-2012 г. Съпрузите обещавали на вложителите да инвестират парите им в злато или други благородни метали и пирамидата растяла, като в началото изплащала големи лихви, достигащи до 16 процента годишно.

Обвинени и в пране на пари (тъй като набраните фондове преминавали през множество сметки и компании на групировката, между които и нискотарифната авиокомпания "OLT Express", която бързо фалирала), двамата съпрузи трябва да платят глоба от близо 70 000 евро и да обезщетят жертвите си. Двамата осъдени имат забрана да се занимават с икономическа дейност през следващите 10 години.

Само малка част от всички изчезнали средства е възстановена.

Процесът имаше и политическа страна: консервативните националисти от управляващата партия "Право и справедливост" критикуваха центристките си предшественици, че не са следили ефективно дейността на "Амбър голд" и не са проучили миналото на нейния учредител, осъден няколко пъти за измами.

Парламентарна комисия, създадена по инициатива на ПиС, проведе разследване по случая, призовавайки като свидетел и сегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш полски министър-председател.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?