По обвинения за участие в преврат в процеса Ергенекон

Тежки присъди за турски генерали, политици, писатели и журналисти

Доживотен затвор за бивш началник на генералния щаб

Тежки присъди за турски генерали, политици, писатели и журналисти

Петгодишният мегапроцес Ергенекон, по който общо 275 военни, политици, писатели, журналисти бяха обвинени в участие в предполагаем заговор за преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган, завършва в понеделник с произнасянето на тежки присъди, сред които доживотен затвор за бившия началник на генералния щаб на турската армия между 2008 и 2010 година Илкер Башбуг.

Признати за виновни са общо 50 от подсъдимите, като четенето на присъдите по делото в истанбулския съд в предградието Силиври продължава.

Генералът от резерва Вели Кючюк, който се смята за един от основните подсъдими по делото, получи доживотна присъда затвор. На доживотен затвор бе осъден и журналистът Тунджай Йозкан.

Лидерът на Работническата партия Догу Перинчек получи присъда от 117 години затвор, а синът му Мехмет Перинчек – 6 години затвор. Още няколко членове на Работническата партия бяха признати за виновни и бяха осъдени на затвор от 15 до 22 години.

Писателят Ергюн Пойраз, който се занимава с разследване на дейността на политическите партии и религиозни формации, ще трябва да лежи в затвора 29 години. Присъди от 40 до 50 години затвор получиха още няколко генерали от резерва - Хасан Ъгсъз, Хуршит Толон, Шенер Еруйгун.

Съдът обяви също присъди между 12 и 35 години затвор за трима депутати от опозицията, между които и депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска  партия Мехмет Хаберал и  Мустафа Балбай

Полковникът от резерва Ариф Доган получи присъда от 25 години затвор, генералът от резерва Исмаил Хаккъ Пекин е осъден на седем години затовр, журналистът Аднан Булут - на шест години затвор.

Осъдените по делото Ергенекон са признати за виновни за "участие в дейността на терористична организация", за оказване на помощ на екстремисти, за подготвяне на държавен преврат и по други аспекти за антидържавна дейност.

Обвинителният акт предвиждаше присъди доживотен затвор за 64-ма от подсъдимите по обвинение в опит за сваляне със сила на правителството или частично или цялостно блокиране на функциите  му.

21 от подсъдимите по процеса Ергенекон са освободени, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Делото е прекратено за трима обвиняеми, които са починали по време на процеса.

Делото се гледа в съдебна зала, намираща се в района на строохранявания затвор в истанбулското предградие Силиври. Няколкостотин полицаи за борба с безредиците блокираха от рано сутринта пътищата към затвора и в района бяха предприети извънредни мерки за сигурност. Войници от вътрешни войски не допускаха хора и автобуси да приближат на три километра от затвора, блокирано бе и част от движението по трансевропейската магистрала. На покрива на съда бяха разположени снайперисти. Подготвени са бронирани коли със сълзотворен газ. Само подъдимите, адвокатите, депутати и журналисти получиха достъп до съдебната зала.

Въпреки това политически партии и граждански организации призоваха привържениците си да се съберат в района на затвора за съдебното заседание.

Първоначално малка група от хора се събра в полето в района на съда, но постепенно броят на демонстрантите се увеличи. Полицията отправи предупреждения към хората да се оттеглят, но след като демонстрантите не са се подчиниха, силите на реда използваха сълзотворен газ.

Съдебният процес срещу предполагаеми членове на ултранационалистическата организация Ергенекон започна през октомври 2008 г. Смята се, че организацията е подготвяла почвата за преврат срещу правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието чрез кампания за дезинформация, бомбени атентати и политически убийства.

Предполагаемата рганизацият Ергенекон бе разкрита през юни 2007 г. при операция на полицията за борба с тероризма в предградие на Истанбул, при която бяха открити оръжия и експлозиви.

Опозицията и защитниците на светските принципи осъждат съдебния процес и смятат, че той цели да принуди критиците на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган да замлъкнат.

Днес осъдените и адвокатите им протестираха след изчитането на присъдите. "Ние сме войници на Мустафа Кемал", "Проклета да е ПСР", скандираха обвиняемите и адвокатите им, имайки предвид основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която е с ислямистки корени.

Това е процес на Ердоган, това е негов театър, каза депутатът от Народнорепубликанската партия Умут Оран пред Ройтерс. През 21-и век за страна, която иска да стане член на Европейския съюз, този очевиден политически процес няма никаква законова база, посочи още Оран.

"Ще дойде денят, в който ПСР ще си плати за това", скандираха някои демонстранти на път към съда в Силиври, на който бяха разположени стотици полицаи за борба с безредиците, както и жандармеристи.

Бившият началник на генералния щаб на турската армия Илкер Башбуг критикува вчера съда на страницата си в социалната мрежа Туитър, като посочи че обществото няма да приеме наказанието на невинни хора, отбелязва Ройтерс. Съдът ще произнесе присъдата си в атмосфера, която не е била виждана дори при военно положение, след като дори на семействата на подсъдимите бе забранено да дойдат, писа Башбуг.

Заплахата за извършване на преврат в Турция не е слабо вероятна, тъй като турската армия, която се смята за гарант на светската система в Турция, свали от власт четири правителства в периода от 1960 до 1997 г., посочва Ройтерс.

Турското общество първоначално приветства процеса за Ергенекон, тъй като се смяташе, че ще бъде внесена яснота във връзка с твърденията за наличието на т.нар. "дълбока държава" (конспирационни групировки в армията и правителството, особено от медийни групи, близки до правителството). Постепенно обаче се засилиха критиките срещу процеса. Европейската комисия също изрази опасения във връзка с делото.

Няколко други съдебни процеси срещу предполагаеми заговорници бяха открити след началото на процеса Ергенекон като процеса за операция "Чук", насочен специално срещу военнослужещи, и процеса за операция "Кафез", която според обвинителния акт е предвиждала атентати срещу членове на хриситянските малцинства.

Процесът за операция "Чук"-  предполагаем заговор за преврат срещу  правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган, приключи през септември миналата година, като  330 офицери получиха присъди затвор от 16 до 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?