Тежките камиони от Перник вече минават през Божурище за София

От 08.00 часа в понеделник товарни автомобили над 10 тона ползват нов маршрут по пътя Перник - София, съобщи пресцентърът на МВР.

Маршрутът е Перник - пътен възел "Хумни дол" - ул. "Св. св. Кирил и Методий" - спортна зала "Миньор" - кв. "Радина чешма" - Мещица - Бабица - Делян - Росоман - Пожарево - Гурмазово - Божурище - София.

От МВР предупреждават, че по новото трасе има стеснени участъци, все още липсва хоризонтална и вертикална маркировка, а също и пътни знаци, указващи отклоненията, допълват от МВР.

Участъкът Перник - кв. "Мошино" - Голямо Бучино - Мало Бучино - София вече е затворен за коли над 10 т., уточняват от МВР.

Промените се наложиха, когато след тежка катастрофа в столичния квартал Княжево на пътя от Перник загинаха трима души. Тогава обществеността в квартала се разбунтува срещу лошото състояние на пътната отсечка, липсата на светофари и натовареността ѝ с тежък трафик.

Проблемът с трафика през Владая и Княжево накара МВР, агенция "Пътища", Министерството на транспорта, Софийската и Пернишката областни администрации и инициативни комитети от граждани да предлагат варианти за решаването му, докато се построи магистрала "Люлин".

В понеделник вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев и зам.-министърът на транспорта Анелия Крушкова се срещнаха с представители на превозвачески организации и членове на инициативния комитет на жителите на квартал Княжево.

До края на деня ще е факт частично разтоварване на движението през Княжево, каза след срещата зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Той съобщи още, че от сдружението са предложили схема, според която през Княжево да преминават само екологични, безшумни и сигурни автомобили, които да отговарят на евростандартите.

Вицепремиерът Василев се е ангажирал да края на седмицата да организира среща на организациите за международни превози и на граждани от Княжево с представители на строителното министерство, МВР и столичния кмет. Още тази вечер превозвачи и жители на Княжево ще изготвят съвместни искания за решаване на проблема с пътния трафик от Перник за София.

Споделяне

Още от Бизнес