Тежко изпитание за френския кандидат за еврокомисар Пиер Московиси

Пиер Московиси по време на изслушването в ЕП

Влиятелни френски и германски вестници излизат в петък с почти идентични заглавия за вчерашното изслушване на френския кандидат за еврокомисар за икономическите въпроси Пиер Московиси, в които подчертават, че способността му да се справи с икономическите проблеми на ЕС е под съмнение заради неуспехите му като финансов министър на Франция.

Под заглавие "Един французин, който има проблем с надеждността" влиятелният германски всекидневник "Велт", цитиран от БТА, отбелязва, че като финансов министър Московиси винаги е стоял в сянката на своя колега, министъра за икономическото възстановяване Арно Монтбур и че освен високия бюджетен дефицит не е оставил друга следа в управлението на Франция. Московиси положи много усилия да спечели доверието на скептичните евродепутати, но дали е успял, ще стане ясно едва следващия четвъртък, когато ще се проведе гласуването за неговата кандидатура, пише "Велт", имайки предвид допълнителните въпроси, изпратени от Европарламента на френския кандидат за комисар. Московиси трябва да представи писмени отговори до началото на следващата седмица, съобщава Франс прес.

Под почти идентично заглавие френският в. "Фигаро" разказва подробности за изслушването и коментира, че някои евродепутати се съмняват в безпристрастността на Московиси по отношение на Франция. Той очакваше да бъде подложен на изпитание пред ЕП и точно така стана. Нападнаха го с въпроси за качеството на работата му като министър на икономиката на Франция, за това дали ще бъде благонадежден комисар, а той се мъчеше да убеди присъстващите в залата, че е способен да накара всички страни в ЕС да спазват бюджетна дисциплина, "дори и Франция", допълва френското издание.

Двайсет и четири часа след като Франция заяви, че ще сведе дефицита си под 3 процента чак през 2017 г., Московиси бе обсипан с въпроси от депутати от комисията по икономическите и валутните въпроси. Френският евродепутат от ЕНП/"Съюз за народно движение" Ален Ламасур го атакува, като каза, че номинацията му за еврокомисар буди притеснения, защото "Вие се провалихте като министър на финансите" от 2012 до 2014 година.

Холандска депутатка от ЕП попита: "Как смятате да накарате гърците, португалците, ирландците и дори холандците да положат усилия, при положение че французите настоятелно отказват да го направят?". В отговор Московиси подчерта лоялността си към ЕС и безпристрастността си, като увери, че ще се отнася еднакво и с големите, и с малките държави.

Той обаче не каза как възнамерява да действа с Франция - дали ще наложи санкции или ще позволи ново отлагане на задължението Париж да сведе дефицита си до размерите, определени от ЕС, отбелязва "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа