Десницата води изненадващо и на вота за кмет на Париж

"Тежко наказание" за левицата на местните избори във Франция

Крайнодесният Национален фронт се нарежда трети

"Тежко наказание" за левицата на местните избори във Франция

"Макар и да беше предсказуемо - наказанието е тежко. Президентът Франсоа Оланд ще трябва да си направи изводите от този резултат". Така френският местник "Либерасион" обобщава коментарите около проведения в неделя първи тур на местните избори във Франция.

При рекордно ниска за тази страна изборна активност от 65 процента след серията политически скандали, в които бяха замесени политици от традиционните партии, социалистите на президента Франсоа Оланд спечелиха едва 38 процента подкрепа на изборите. Така те останаха значително назад от опозиционната партия на Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози, която получи 47 процента според предварителните резултати.

Кандидатката на дясната опозиция за кмет на Париж и бивш министър в правителството на Никола Саркози Натали Косюско-Моризе води пред съперницата си, социалистката Ан Идалго в надпреварата за кмет на столицата Париж с около два процента, което е лоша изненада за социалистите. Идалго бе сочена за фаворит в предизборните прогнози.

Трети резултат на вчерашните избори има националистическата партия Национален фронт в очакване да поеме управлението на рекордно голям брой общини след втория тур на изборите на 30 март.

Партията спечели около 5 процента от гласовете, което е относително висока подкрепа, предвид факта, че тя издигна едва 600 кандидати в надпреварата за около 36 000 местни администрации във Франция.

Националистите водят в резултата от гласуването в пет града - Форбак, Авиньон, Перпинян, Безие и Фрежюс, а в северния миньорски град Енен-Бомон спечелиха победа още на вчерашния първи тур. Ако на втори тур успеят да си осигурят поне още три града, те ще надминат предишния си рекорд от 1995 г., когато спечелиха три кметски места и две години по-късно - четвърто.

Премиерът Жан-Марк Еро призова привържениците на социалистическата партия по места да подкрепят на втория тур този кандидат, който смятат, че има най-голям шанс да победи кандидата на Националния фронт.

Представянето на Националния фронт на местните избори се счита за предвестник на подкрепата, която ще получат на предстоящите през май избори за Европейски парламент, отбелязва Ройтерс. Социологическите проучвания сочат, че националистите имат шанс да станат най-голямата френска партия в Европарламента.

"Либерасион" отбелязва, че избирателите не вярват вече на обещания нито отляво, нито отдясно. "Политиците трябва да осъзнаят опасността, която възниква, когато гражданите се отдръпват от тях и се обръщат към десните радикали. Предвид това поражение, което се оказа по-тежко, отколкото бяха опасенията, левицата ще трябва да предприеме нещо срещу все по-големия гняв от политиката сред нейния електорат", заключава "Либерасион".

Вторият тур на изборите е на 30 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?