Десницата спечели 48% от гласовете и много от големите градове

Тежко поражение за френските социалисти на местните избори

Правителството на Жан-Марк Еро подаде оставка, досегашният вътрешен министър Манюел Валс ще е новият премиер

Франсоа Оланд и Манюел Валс

Френските гласоподаватели нанесоха сериозен удар на социалистическото правителство на втория тур на местните избори в неделя, но партията запази достойнството си, като задържа перлата в короната - Париж, който за първи път ще има жена за кмет, предадоха осведомителните агенции.

Десницата получава 45,91 на сто от гласовете, левицата - 40,57 на сто, а крайнодесните - 6,84 на сто, сочат официалните предварителни резултати. Те обаче не показват силното напредване на десницата, която спечели много от градовете, смятани за традиционни бастиони на Френската социалистическа партия.

Крайнодесните пък празнуват най-добрите резултати в историята си, след като получиха кметствата в близо 15 града. Борещите се срещу имиграцията крайнодесни твърдят, че големият брой мюсюлмани във Франция "ислямизират" нацията.

Лидерите на ФСП признаха поражението на изборите, считани за референдум за непопулярния президент Франсоа Оланд. Той има рекордно нисък рейтинг поради неуспеха си в укрепването на разклатената френска икономика и съкращаването на безработицата.

Премиерът Жан-Марк Еро окачестви резултатите като поражение за управляващите социалисти. В телевизионно обръщение той обеща, че "ясното послание" на гражданите ще бъде чуто.

Тези избори "бяха белязани от значителното разочарование на същите тези, които ни оказаха доверие през май и юни 2012 година", заяви Еро. Те са "възможност за гражданите да изпратят послание, това послание е ясно и трябва да бъде чуто ясно", добави премиерът, който може да загуби поста си при следващи правителствени промени. Според проучване, проведено от четвъртък до събота от социологическите институти Ипсос и Стерия, 79 на сто от французите искат смяна на премиера в случай на рокади в правителството, а 86 на сто желаят правителствени промени. Като нов премиер 32 на сто от французите виждат вътрешния министър Манюел Валс.

В понеделник привечер Еро връчи своята оставка и оставката на правителството си на президента Оланд. Очаква се вечерта в телевизионно обръщение държавният глава да обяви името на новия премиер и състава на правителството. Сигурно е, че премиер ще е Валс.

По-рано в първи коментари самият Валс заяви, че ФСП е понесла тежки загуби. В ръцете на десницата са преминали 68 града с население над 30 хиляди души и общо 155 градове и селища от всякакъв размер. Сред преминалите към десницата градове е и Тулуза, четвъртият по големина град във Франция. Едва три града са направили ляв завой.

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен заяви, че постижението на партията ѝ е неоспорим успех. Освен кметските места в 15 града Националният фронт получава над 1200 общински съветници, което надхвърля предварително планираното.

Но все пак за успокоение на двете основни политически сили във Франция крайната десница не постигна толкова сериозна победа, колкото се надяваше след силното представяне на първия тур на изборите седмица по-рано, коментира британският вестник "Файненшъл таймс.

Слабо утешение за управляващите социалисти е, че задържаха Париж. Техният кандидат Ан Идалго бе избрана за първата жена кмет на френската столица.

За социалистите резултатите са истинска катастрофа, отбелязва вестник "Монд", тъй като те означават внезапно сгромолясване на една влиятелна мрежа от представители на местните власти, изградена избори след избори. Социалистическата партия ще изпитва съмнения за своето бъдеще, начело с един президент на Републиката, чийто рейтинг е в най-ниската си точка, и със сериозни загуби на електорална база.

Икономическите трудности хвърлиха сериозна сянка върху изборите. Безработицата е над-средното равнище в някои от градовете, където крайната десница се представи добре. Усилията на Оланд да обърне негативната тенденция не доведоха до особени резултати, въпреки че като цяло доверието започва да се покачва.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?