Тежко поражение за партията на Саркози в първия тур на регионалните избори

Тежко поражение за партията на Саркози в първия тур на регионалните избори
Управляващата десница на президента Никола Саркози понесе тежко поражение в първия кръг на регионалните избори във Франция. Това сочат оповестените в понеделник окончателни данни, тълкувани от много издания като "наказателен вот".

Съюзът за народно движение (СНД) на Саркози е спечелил 38.93 процента от гласовете, докато левият блок е събрал 53.46 на сто от гласовете и изпреварва с 14 процента десницата.

Избирателната активност бе рекордно ниска: всеки втори избирател предпочете да си остане вкъщи.

В 22-те континентални области (без отвъдморските територии) социалистите самостоятелно изпреварват президентската партия СНД и нейните съюзници с 3.3 на сто (29.48 срещу 26.18) и са начело в 13 от регионите.

Все още не е ясно обаче дали ще спечелят "Големия шлем", каквато бе амбицията на тяхната ръководителка Мартин Обри, тоест победата във всички региони. Несигурно остава положението в Елзас и Корсика.

За да постигнат тази цел, социалистите трябва да проведат успешни преговори с партньорите си от левицата, по-специално с партия "Европа екология", очертала се като трета политическа сила във Франция с 12.47 на сто от гласовете.

Дори близкият до властта в. "Фигаро" твърди, че СНД на Саркози разполага с "една седмица, за да избегне разгрома", като се опита да почерпи нови сили от избирателите, неучаствали в първия тур (53.65 процента).

Загубата на вота би била голям удар за Саркози преди президентските и парламентарните избори, които трябва да се проведат през 2012 г. В момента личният рейтинг на Саркози се е понижил до най-ниски равнища, откакто е избран на поста, а безработицата е 10 процента.

Освен това крайнодесният Национален фронт се е представил по-добре от очакваното, като е спечелил 12 на сто.

Саркози се опита да омаловажи резултата, като каза, че регионалните избори се отнасят за местни проблеми.

ББС посочва, че причина за поражението на президентската партия е не само икономическата криза, но и непопулярните реформи, които правителството планира.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?