Тежко поражение за петролния картел

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Бин Абдулазис Ал-Фалих и руският му колега Александър Новак.

Страните от ОПЕК в течение на много месеци се бориха за понижаване на квотите за производство на петрол. Сега решението официално влезе в сила. Страните участнички успяха да се договорят за удължаване на ограничителния режим още 9 месеца, но на пазарите се забелязва разочарование. Цената на петрола се понижи още повече, пише германският в. "Ди Велт".

Реакцията на пазара е удар за петролните държави. През последните месеци те направиха всичко възможно, за да се сдобият с ръст на цените. Удължаването на режима на понижаване на обемите на добив бе постигнато трудно. Много държави, например Иран и Венецуела, се нуждаят от увеличение на квотите за добив. Освен това, неотдавна бе сключен немислим до момента съюз, призван да помогне да се възстанови контролът върху петролните цени.

ОПЕК обмисля как да съществува съвместно с американския шистов петрол

Първо се пренебрегваха помежду си. После влязоха в болезнена битка. И най-накрая преговарят, макар и с противоположен дневен ред.

Историята на отношенията между ОПЕК и сектора на шистовия петрол в САЩ се разви много, откакто преди около пет години картелът откри, че неговият изненадващ конкурент се появява на основен пазар на неговия петрол.

Представители на американското шистово производство отидоха във Виена (миналата седмица), а ОПЕК подготвя пътуване на свои ръководители до Тексас в опит да разбере дали двете индустрии могат да съществуват съвместно или ги очаква нова голяма битка в близко бъдеще.

Още

Нуждата събра дългогодишните опоненти Русия и Саудитска Арабия. Тези две държави се нуждаят спешно от стабилно висока цента на петрола, за да избегнат вътрешнополитическо напрежение. За Владимир Путин, например, ниски котировки на суровините в началото на следващата година ще бъдат крайно нежелани, тъй като през март 2018 г. в Русия ще има президентски избори, на които той иска да удържи убедителна победа.

Саудитците пък планират да изкарат на борсата част от гигантския суровинен концерн Saudi Aramco. Милиардите, които шейховете се надяват да получат в случай на успех, са им необходими, за да понижат значително зависимостта на Саудитска Арабия от петрола.

И този влиятелен съюз обаче не можа да укрепи позициите на ОПЕК, отбелязва "Ди Велт".

Според Иън Еделман, експерт от HSH Nordbank, "съотношението на силите значително се е променило в последните няколко месеца". ОПЕК вече не е в състояние да съдейства за стабилния ръст на цените – в голяма степен картелът е принуден да влезе в ролята на управител на склад, коментира експертът.

Страните от ОПЕК се договориха в следващите 9 месеца те и други страни производителки, включително Русия, до март 2018 г. всекидневно да добиват дневно 1.8 млн. барела петрол по-малко, отколкото миналата година.

Някои инвеститори залагаха на това, че картелът ще удължи режима на съкращаване на квотите с още една година. Освен това се предполагаше, че съкращението ще е далеч по-голямо.

Междувременно настоящият момент предоставя максимално благоприятни условия за ръст на петролните цени. Световната икономика расте с бързи темпове – нещо, което отдавна не се е наблюдавало. Освен това големите рафинерии в Северното полукълбо се запасяват с петрол, за да произвеждат през летните месеци достатъчни количества бензин и дизел.

Но в това отношение за ОПЕК възниква още един съществен проблем – САЩ. Американците отново увеличават обемите на производство. След като през последните години на много компании се наложи да намалят производството заради понижението на петролните цени, в последните месеци ситуацията започна да се подобрява. И ако тя продължава да се развива в такава посока, американците през тази година могат да постигнат нов рекорд по производство на петрол. А това би било ново поражение за влиятелния някога петролен картел ОПЕК, посочва "Ди Велт".

Споделяне

Още от Бизнес