БСП и ДПС събраха кабинета и депутати на семинар в Боровец

"Тежкото наследство" от ГЕРБ ще е шлагерът на БСП и ДПС през зимния сезон

"Всеки ден в ръцете на министрите гърмят бомби", според Станишев

Снимка: БГНЕС

След шестия месец от началото на мандата и първите дни на зимните студове и високи сметки, управляващите се събраха на семинар в Боровец, за да съобщят колко тежко е наследството, завещано им от ГЕРБ. Срещата, започнала в петък следобед, бе посрещната с голям интерес от медиите, тъй като на нея присъстват членовете на правителството и депутатите от БСП и ДПС.

Семинарът е под многозначителния наслов "Държавност. Икономика. Справедливост.” Както е обяснил лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването му, идеята възникнала непосредствено след съвместния митинг на БСП и ДПС в София на 16 ноември, когато двете партии пръснаха поне половин милион лева, за да докарат десетки хиляди свои привърженици от цялата страна на манифестация в подкрепа на правителството, а Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан се прегръщаха на трибуната.

"Смятам, че всеки един от вас е усетил енергията и желанието на нашите членове и симпатизанти, в името на каузата на България, в името на тези цели, които кабинетът си е поставил, да продължим заедно като силен отбор", е заявил Станишев при откриването на семинара, цитиран от пресцентъра на БСП.

В събота предстои да бъдат формулирани "ясни задачи пред НС, правителството, да изработим план за работа по основните изключително важни за обществото теми, които са залегнали в темите на семинара”, е допълнил Станишев.

Но преди това се е спрял подробно на "наследството на ГЕРБ". Макар да били "наясно", "никой" от сегашните управляващи "не е предполагал и не е имал представа за цялата картина в институционален, политически, обществен , финансов и социален план, което последва, в резултат от управлението на ГЕРБ”, е казал още Станишев.

Той е обяснил, че една от целите била да се развенчаят няколко мита, които ГЕРБ са налагали 4 години. "Единият мит беше за фискалната дисциплина. Наскоро излязоха данни на Националния статистически институт, които показаха, че ГЕРБ са похарчили, в общи линии, около 8 млрд. повече, отколкото са събрали с данъци. В тази сфера наследството е тежко и всеки един, особено министърът на финансите, го вижда отчетливо и болезнено, тъй като всеки ден в ръцете на министрите, на премиера, гърмят бомби, заложени от управлението на ГЕРБ”, е заявил още лидерът на БСП, цитиран от пресцентъра.

И изразил мнение, че "трябва много повече да се направи от гледна точка на общественото информиране за катастрофите и безобразията, корупцията по време на управлението на ГЕРБ". Но не защото търсят реванш или дискредитация, а за да не се прехвърля отговорността за неслучени неща върху сегашния кабинет.

"Всички ние преживяхме много тежък и стресов период на небивал натиск – медиен, дори физически. Мисля, че това трудно начало, през което минахме, е една много добра основа и много ни кали в последните месеци за по-нататъшна работа”, е заключил Станишев.

Още по – катастрофично звучи премиерът Пламен Орешарски. Неговото изказване пред подкрепящите го партии е започнало с думите: "Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти".

Речта му преминава в панегирик: "Изминаха шест месеца от началото на най-трудния мандат в новата българска история. Едно начало, белязано от трудно обяснима ожесточена съпротива от страна на партиите, които не влязоха в управлението на страната".

По-нататък речта на финансиста Орешарски продължава с "анализ" на антиправителствените протести, изготвен изцяло по "опорните точки", описващ "стимулирана агресия в обществото", "активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50 - 100 недоволни граждани".

"За отминалите шест месеца успяхме да внесем промени в цялостната социално-икономическа и психологическа обстановка в страната. Спряхме редица негативни тенденции, други бяха овладени и макар да предстои още много работа по тяхното обръщане, първите позитивни сигнали вече са налице", продължава словото на Орешарски, цитирано от правителствената пресслужба.

Той изброява какво е свършило правителството и отбелязва самокритично: "Очертаха се и области, в които темпото не е задоволително – достъпът на малкия бизнес до кредитни ресурси, административната реформа, оптимизацията на здравните системи, видимо подобрение на инвестиционния климат, колебанията в овладяване на бежанската вълна. Има и обективни предпоставки, разбира се, затрудняващи нашите действия, но има и субективизъм. Все още на кабинета не ни достига решителност и иновативност. Даваме си сметка, че в заварената нетипична обстановка са необходими силни и в определена степен – нестандартни, мерки и политики, но като че ли не ни достига системност и координираност в политиките. Координираност не само и не толкова вътре в кабинета, колкото между кабинета и подкрепящите го политически сили и парламентарни групи. В определени сектори се чувства и концептуална недостатъчност".

"Използвам тази среща за своеобразна равносметка. Днес може да заявим: "Трудното свърши. Предстои по-трудното”. Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита", казва още министър-председателят.

"Навлизаме в първата планирана от нас фискална година. Убеден съм, че тя е най-важната година, която ще очертае окончателно облика на кабинета и мнозинството", казва в заключение Орешарски и завършва с думите: "Нямаме право на отстъпление".

В петък управляващите трябваше да обсъдят реформата в сектора за сигурност и проблема с бежанската вълна, опасността от спиране на средства по оперативните програми на ЕС, както и новия Изборен кодекс и евентуалното намаляване на държавната субсидия за партиите.

В събота ще обсъждат финално Бюджет 2014 преди окончателното му приемане в парламента, което се очаква следващата седмица. Акцентите ще бъдат върху икономиката и социалната политика. Очаква се енергийният министър Драгомир Стойнев да докладва за водените в САЩ разговори за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още от България