"The Benghazi Six" е холивудският филмов проект за българските медици

"The Benghazi Six" е холивудският филмов проект за българските медици

Сценаристката на кинопродукцията "Хрониките на Нарния" Ан Пийкок е била поканена да напише сценарий за филм за българските медици, обвинени в умишленото заразяване с вируса на СПИН на 460 либийски деца, предаде агенция Ройтерс.

Холивудска компания Sixth Sense Productions Inc, която помогна да бъдат събрани средства за заснемането на номинирания за Оскар филм "Хотел Руанда", се надява да пресъздаде на големия екран осемгодишната драма на медиците, които благополучно се завърнаха в България на 24 юли т.г. От компанията посочиха, че петте български медицински сестри и палестинският лекар са подписали договор, с който предават правата си върху филмовия проект "Шестимата от Бенгази" - "The Benghazi Six".

Президентът на Sixth Sense Сам Фойер е съобщил в писмо до Ройтерс, че вече е откупил правата за заснемането на историята.

"Светът трябва да научи за тази несправедливост. Това не е просто една българска история, а човешка драма, от която светът може да се поучи," казва Фойер в писмото. Той добавя, че иска във филма да участват холивудски звезди, за което се нуждае от възможно най-добрият сценарий, който да ги привлече да участват в продукцията.

Шефът на продукциите в компанията Сам Фойър заяви, че историята е вдъхновяващ пример за оцеляване.

Въпреки, че се концентрира върху съдбата на медиците, филмът ще покаже и трагедията на децата, заразени с вируса, каза Фойър.

Продуцентите на Sixth Sense ще пристигнат в София, за да се срещнат с медиците и техните близки, когато бъде определен сценаристът. Медиците изразиха готовността си тяхното преживяване да бъде пресъздадено на големия екран. Д-р Здравко Георгиев - съпруг на една от сестрите заяви, че светът трябва да види истината.

Споделяне

Още от