Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Ти си го избра" vs "Яневагейт" – как реагираха политици и партии тогава и сега

20 коментара
"Ти си го избра" vs "Яневагейт" – как реагираха политици и партии тогава и сега

Годината е 2013. Действието се развива в края на месец април. В публичното пространство изтича запис на разговор между подалия тогава оставка премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и ексземеделския министър от ГЕРБ Мирослав Найденов. От раздумката става ясно, че лидерът на ГЕРБ е в състояние да упражнява тежък политически натиск върху независимата съдебна власт. Това е същият разговор, в който Кокинов казва на Борисов за главния прокурор: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра". И в крайна сметка същият запис, заради който бившият градски обвинител напусна системата.

Две години и половина по-късно сайтът "Биволъ" разпространява разговор между бившата шефка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка от същия съд Румяна Ченалова, от които се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет (ВСС)за отстраняването на Владимира Янева. От разказа на Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

В друг запис Янева говори как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска", но той обещал да "завоалира" случая. После се чува как Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да ѝ каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

В първите си реакции на изтичащите записи премиерът ги игнорира като разговори между "две каки", а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Първоначално прокуратурата не смяташе да проверява съдържанието на записите, а само кой ги е направил. След разгарянето на скандала обаче обвинението съобщи, че ще прави проверка по същество.

Линията на поведение на Бойко Борисов пък все повече се припокрива с тази, която избра през 2013 г. за записите от дома му в Банкя. "Не слушам, не чета, не гледам, не се интересувам", каза преди две години той по повод "Ти си го избра".

"Край. На тема съдебна система не желая никой да ми казва "Добър ден", разгневи се министър-председателят преди дни.

Далеч по-симптоматични за политическата конюнктура обаче са разликите в реакциите на политици и партии по двата случая, които не само изглеждат сходни, но и твърденията от разговорите в "Яневагейт" като че ли са логично продължение и потвърждение на разкритията от записите в Банкя за скрити зависимости, търговия с влияние и намеса на политици в независимата съдебна власт.

Остава открит въпросът защо, след тогавашната бурна реакция на политическите лидери, в настоящата ситуация те предпочитат да се дистанцират или да настояват индиректно за потулване на случая.

Шпагатът на Лютви Местан

"Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов", каза лидерът на ДПС Лютви Местан за скандала "Яневагейт". "На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", допълни той.

За него нямало никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски, коментира Местан.

"Забележете, не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария", прозря още лидерът на ДПС.

На 28 април 2013 г., два месеца след оставката на първия кабинет "Борисов" и две седмици преди предсрочните парламентарни избори, които ще приключат с кабинет БСП -ДПС и назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС, Лютви Местан коментира изтеклите записи от дома на Борисов в Банкя.

Той определя разговора като"заговор срещу конституционния ред в държавата, а неговото съдържание дава достатъчно доказателства, че са нарушени доста закони".

"Дошло е времето и в България да се проведе операция "Чисти ръце" и човекът, от който се очаква да я реализира, е главният прокурор Сотир Цацаров", казва Местан.

По думите му главният прокурор трябва да бъде подкрепен решително и от европейските институции, "за да се стигне до дъното на схемите, на паралелните подземни структури, които са управлявали българската държава".

"Категорично е дискредитиран принципът за разделение на властите, тъй като се оказва, че се очаква бившият министър-председател да има отношение към кадруването в съдебната система", отбеляза Местан.

И подчертава, че в една нормална, правова и демократична държава, в която властва принципът на върховенство на закона, съобщението, че бившият премиер Бойко Борисов ще бъде повикан за разпит, не бива да се приема като нещо необичайно.

Ако Висшият съдебен съвет поиска дисциплинарното уволнение на прокурора Кокинов, това ще е доказателство за тежко нарушение на законите, заявява още лидерът на ДПС. (ВСС иска и Върховният административен съд потвърждава уволнението на градския прокурор Кокинов, доверявайки се на свидетелските показания на Найденов за проведения разговор.)

През април 2013 г. Лютви Местан казва, че като председател на ДПС осъжда остро незаконното подслушване, но призова да не се подменя темата за съдържанието на разговора.

Мълчанието на БСП сега и яркото разобличение преди две години

БСП, която на думи е основна опозиционна сила, в момента се отличава преди всичко с липса на позиция по "Яневагейт". Не така стояха нещата през април 2013 г., когато тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев направи коментар веднага след изтичането на записа от Банкя, станал популярен с крилатата фраза "Ти си го избра".

Станишев казва, че е "шокиран от съдържанието".

"Първото, което прокуратурата трябва да направи, е спешна проверка на самите файлове и на тяхното съдържание", настоява той.

"Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен", коментира Станишев на 26 април 2013 г.

Според него е скандално, че съдебната власт, която трябва да е независима, предоставя информацията на бившия премиер, за да може той да вземе мерки и политическа реакция.

"И това е по-малкият проблем. От разговора става дума, че по същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление", подчертава тогавашният лидер на БСП.

Наследникът му на поста Михаил Миков не смята за необходимо да изрази становище за разговорите Янева-Ченалова, в които се чуват препоръки за "опраскване" и "завоалиране". Нещо повече - БСП настойчиво се прави, че темата не съществува. Едва ли от притеснение да атакува Борисов.

Нюанси в поведението на партии от РБ когато са в опозиция и когато са на власт

След огласяването на раздумката между Борисов, Найденов и Кокинов, тогавашния секретар на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) и настоящ съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев заявява от името на партията си, че в разговора има "достатъчно данни за престъпления срещу правосъдието".

"С този разговор пада маската от лицето на ГЕРБ и от лицето на Бойко Борисов, който се опитваше да ни убеди, че миналото му от началото на 90-те години е забравено. ГЕРБ управлява държавата по мафиотски без никакво отношение към институции, закони. Всичко е на принципа на мафията "Ти на мен, аз на теб", коментира тогава Грозев.

Меглена Кунева пък напомня, че политиката не е мафиотска уговорка. Много е удобно да се говори кой е поръчал подслушването, вместо да се запитат участниците в разговорите дали наистина са казали това, което беше разпространено, коментира тя и добавя: "Първият отговор, който ни дължат е, вярно ли е казаното".

"Тези, които говорят по начина, по който го чухме, ще се избият един друг", прогнозира тя. "Това е радиацията. Днес е годишнината от Чернобил. Оттук нататък радиацията ще я дишаме и ще я поглъщаме десетилетия наред", коментира Кунева през април 2013 г.

Сега, вече в качеството си на вицепремиер във втория кабинет "Борисов", Кунева коментира пред бТВ скандала "Яневагейт" по следния начин: "Нашето законодателство е подготвено и има наказателен член, който засяга нерегламентираното подслушване и опубличаване на подобен тип разговори. Фактът, че те са публични, означава, че те ще продължат да бъдат коментирани, но можеш ли с нечестни средства да постигнеш честен резултат?”

По думите на председателя на ДСБ Иван Костов през 2013 г., разговорът в Банкя трябва да се превърне в тема за дебат на парламента. "В новия парламент ще се сформира извънредна комисия за проверка и анализ на злоупотребите с власт на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", прогнозира той. И в коментар за същината на разговора заявява: "Двамата ги очакват тежки времена, вероятно и в прокуратурата. Те са невъзможни партньори за никого и който тръгне с тях, ще бъде потопен".

Само две години по-късно обаче именно партията на Костов - ДСБ, под лидерството на Радан Кънев и като част от Реформаторския блок, е коалиционен партньор на ГЕРБ.

На 13 ноември т.г., в първа публична изява по темата, ръководството на ДСБ определи изтичането на записите "Яневагейт" като част от компроматна война и "грозна медийна кампания" срещу управляващата коалиция между ГЕРБ и РБ. Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов заявява, че изтичането на записите от "Яневагейт" е атака срещу премиера.

Впоследствие лидерът на ДСБ Радан Кънев призова за независимо разследване, след което бе атакуван брутално от медиите, контролирани от Пеевски, а Сотир Цацаров го посочи като "сценарист" на аферата "Яневагейт", чието огласяване в този момент било свързано с конституционните промени и предложенията на ДСБ за въвеждане на някаква форма на отчетност спрямо главния прокурор. В отговор Кънев увери, че не иска смяната на Цацаров, който обаче се поддавал на опити за изнудване от страна на корупционни мрежи в съдебната власт, а премиерът пък бил под натиска на криминални среди.

Последната – самотна – позиция на Кънев е, че овластен независим прокурор трябва да разследва "Яневагейт".

Президентът (и тогава, и сега): Нека другите власти се занимаят

Както преди в предходния СРС-скандал, така и в този, държавният глава Росен Плевнелиев съобщи колко е неприятно случващото се, но се дистанцира от възможностите за намиране на решение.

"България трябва да реши проблема с незаконните подслушвания от А до Я, като трите власти трябва да поемат своята отговорност и да се включат в неговото преодоляване", каза президентът през 2013 г. след изтичането на записите от Банкя.

Пред дни председателят на ВКС Лозан Панов посочи институционалния вакуум, при който няма кой да разследва главния прокурор и призова за сформиране на независима комисия под егидата на президента, която да провери "Яневагейт". Държавният глава обаче отказа с аргумента: "Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти".

Институционалният "вакуум", според него може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", казва Плевнелиев.

По този повод Лозан Панов му посочи конкретно решение на Конституционния съд, което дава възможност на президента да сформира независима комисия.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Apostol
  #20

  Уважаема Боряна, това, какво си говорят две "девйки", още не значи, че наистина е казано от споменатите от тях лица. Биле те ББ и Цацаров. Нали се сещате, че този разговор може да е умишлен, може да е провокиран от едната страна, да е записан по взаимно съгласие иили пак - само от едната страна. Как и защо е стигнал до един сайт - както казват французите - "кой има интерес"? Но доказателства няма, звукови, колкото и да не се приемат в съда. Вие специално какво сте чула от Кокинов-Борисов? Е, чак

 2. Българофил
  #19

  До автора Полина Паунова: Иван Костов няма нищо общо с ,,историческия компромис" на РБ. Прочете това, което сама сте написали:,,По думите на председателя на ДСБ Иван Костов през 2013 г., разговорът в Банкя трябва да се превърне в тема за дебат на парламента. "В новия парламент ще се сформира извънредна комисия за проверка и анализ на злоупотребите с власт на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", прогнозира той. И в коментар за същината на разговора заявява: "Двамата ги очакват тежки времена, вероятно

 3. Милостипросим
  #18

  Схващаш ли, Apostol,
  за двете съдийки, разжалвани в каки,
  някои от споменатите лица
  (етичният Ясен и ех-МВР-секретарят Лазаров, но също и Сотир)
  говорят от свое лице, ясно и високо, че
  -- ни повече, ни по-малко -- тия двете участват в заговор за сваляне на Бойко Борисов и правителството и за определени зли промени в правната уредба на съдебната власт.
  Това едно към едно означава, че те обвиняват каките съдийки
  (за краткост -- съдокаките, за да бъдат отграничени от останалите каки в държавата),
  че

 4. Милостипросим
  #17

  Не чух, Apostol-e. Също така не чух някой от `споменатите` и абсолютно незамесени да обвинява Янева в набедяване. Виж, да я обвиняват в заговор срещу законната държавна власт, това го чух. Е какво излиза? Че нямат нищо напреки кака да им гътне държавата? Тогава са предатели, не ли? Ако пък се интересуваш как каките са станали съдийки, а по-младата от тях и председател на най-големия съд в страната, недей пита Цецо убавецо. Той вече не я я познава.

 5. Антон
  #16

  След работа прегледах новините в сайта и като видях, че в държавата, в която се обръщат към един престъпник с "г-н Министър-Председател", всичко е спокойно, тревогата ми се разсея като банкянска мъгла. Сега ще се отдам на ракийка и салатка, а после - духовен живот. Я "ВИП-Брадър", я "Фермата", я "Малката булка",...а пък ако има реклама с някой интелектуалец, който рекламира тюфлеци... Колко му трябва на човек... ПП: Еййй, щях да изтърва - със задна дата, ама ако тук има някой софиянец, който иска такса за влизане в столицата с провинциални номера - предлагам парко-място на 6 мин. пеша от Царевец. Не, с.Царево. Царевец! - за парите, ще се разберем...

 6. Boriana Boneva
  #15

  къде чуваме ли. Ами чуваме. В устата на Янева и Чаналова. При това много ясно и най- вече МНОГО КОНКРЕТНО. Ама ти искаш да чуеш пряко гласовете им. тогава пусни си Кокинов- Борисов- Найденов в Банкя. Ако толкова ти липсват.

 7. Apostol
  #14

  Уважаеми Милостипростим, къде чувате гласа на ББ да разпорежда "опраскване" и гласа на Цацаров да се съграсява? Две жени си говорят. Че някой бил разпоредил нещо на някого. Така ли е? Какво го доказва? Думата "опрасквам" се вписва в лексиката на тези две сергиджийки от женския пазар, не знам как станали висши съдийки. Дали я е казал ББ? Или те се опитват да играят фриволно с "негова" стилистика? Всичко е доста нескопосна манипулация, не разбирам защо цялата държава се занимава с махленски клюки?

 8. Boriana Boneva
  #13

  Николов, няма особено невинни по отношение на съдебната система сред политиците. Който дойдеше на власт започваше кадруване там. И СДС и Костов също. Нека сме откровени докрай. Вж. за Кънев не може да се каже. Всъщносх защото в посрледните две години там кадруват ту БСП-ДПС, ту ГЕРБ-ДПС. Но статията показва че макар той да иска реформата не е толкова смел колкото очакваме. Въпреки тази негова дипломатичност му приписаха Яневагейт като инспирирана от него.

 9. Милостипросим
  #12

  Местан е прав. В центъра на схемата е Бай Баню. Именно той разпорежда експредседателката на СГС да бъде опраскана. После праща опрасквачите да успокояват жертвата, че нищо лошо не ѝ готви. Той ни е сантиментален, нежна душа, състрадателна. Като посочва с пръст центъра на схемата, Местан опитва да постави Бай Баню в зависимост. Какво ще предпочете Бай Баню? Да отстъпи по-голямото парче власт на Делян, т.е. на ДПСарската мафия, или да се стабилизира в неразбиваемата политически крепост на твърда съдебна реформа? Ще гледаме.

 10. Радо Казаков
  #11

  Нормално е политиците да реагират различно от 2013 година, защото тогава, когато излезе записа, тези, които го извадиха на бял свят, смятаха, че ще могат да манипулират и повлияят на обществото в своя полза. Това обаче не само не стана, но и хората се обърнаха срещу цялата система и на всички политици им настръхна от страх кожата и разбраха, че има опасност всички да загубят от срива на системата. И сега, ако се стигне до гражданско недоволство, то ще се обърне отново срещу цялата система, защото

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.