Тигър беглец бе упоен и върнат в клетката му в софийския зоопарк

Упоеният Мъри отново под ключ в клетката си, сн. БГНЕС

След тричасова разхода в залата на хищниците в софийския зоопарк, тигърът беглец Мърдок, наричан Мъри, бе упоен и върнат обратно в клетката му, откъдето се измъкна в неделя около обяд и това доведе до евакуацията на посетителите на зоологическата градина.

До инцидента се е стигнало след като гледачът на хищниците, който ги е хранил, е забравил да задейства двойното заключване на клетката на тигъра и той успял да излезе в залата, която традиционно се радва на голям интерес не само заради хищниците, но и заради аквариумите с риби. В момента на излизането му от клетката в залата е имало хора, но те са били изведени навреме.

Няма пострадали посетители, не е пострадало и животното, за чието упояване бе сформиран екип от ветеринарни лекари. След три опита да бъде упоен в крайна сметка Мъри бе приспан и отнесен в клетката му, обяви след приключването на акцията по залавянето на тигъра директорът на зоопарка Манов Нейков. По-късно бе съобщено, че животното се е събудило и е добре.

Самият тигър не е имал прояви на агресия по време на неочакваната си свобода

Гледачът, който е виновен за инцидента, е един от най-опитните служители на зоопарка. Той ще бъде наказан, но вероятно няма да бъде уволнен, тъй като взел активно участие в акцията по връщането на животното в клетката му.

Проявена е изключително голяма небрежност при ситуацията с тигъра Мърдок, каза по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че служителите са реагирали професионално след бягството и са предприели всички мерки за безопастността на посетителите и хуманното му залавяне, но е очевидно, че има проблем със системата за сигурност в зоопарка.

"Възложила съм да се изработи цялостна концепция за сигурност, за да няма никакъв риск някой служител да се разсее и да с случи това, което е изключително тежко", каза още тя.

Предстои проверка от страна на общината, както и вътрешна проверка от управата на зоопарка в София.

Споделяне

Още от България