Тигър на Путин заподозрян за атака над китайски курник

Кузя при пускането му в руската тайга

Представители на китайската гранична служба предполагат, че тигърът Кузя, който руският президент Владимир Путин пусна в тайгата през май 2014 г., е вилнял в курник в село Тайпингоу, предаде китайската агенция Синхуа, цитирана от руски медии.

На 11 октомври местни жители се обърнали към граничната служба на провинция Хейлунцзян, разположена близо до руската граница, заради нападение над курник. На мястото на инцидента служителите открили съборена ограда на курника, кръв, перушина и многобройни следи от голямо животно, което е изяло пет кокошки.

Работници от горското управление установили, че оставените следи са от амурски тигър, по всяка вероятност Кузя, за който стана ясно, че в първите дни на октомври е преплувал река Амур в Облученския регион, а на 8 октомври сателитният сигнал от нашийника му показа, че вече се намира в Китай.

19-месечният Кузя бе пуснат на 22 май от руския президент Владимир Путин в тайгата заедно с още два хищника – Боря и Илона. Животните са били открити от хора половин година преди това заедно с още един мъжки и едни женски тигър умиращи от глад в Усурийската тайга. Тигрите бяха изпратени в Център за възстановяване и размножаване на тигри в Приморие, където за тях се грижиха зоолози и ветеринари.

Боря, който е брат на Кузя, и самката Илона все още са на руска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество